Instellingen

Overheid vergoedt kosten lege stadions: 'Altijd nog minder dan spelen met publiek'

Ook vorig seizoen speelde FC Groningen wedstrijden zonder publiek
Ook vorig seizoen speelde FC Groningen wedstrijden zonder publiek © ANP
De overheid roept een fonds in het leven om sportclubs te compenseren voor het spelen voor zonder publiek. In totaal is er 36 miljoen euro beschikbaar. Daarmee zou onder meer FC Groningen financieel niet benadeeld worden door de coronamaatregel van het kabinet.
Dat blijkt uit navraag van de NOS bij Eredivisie CV en KNVB.

Geen uitstel van de competitie

Vorige week vrijdag kondigde het kabinet aan dat alle professionele sportwedstrijden tot 4 december zonder publiek gespeeld moeten worden. Voetbalclubs deden nog een poging om alle duels in de komende drie weken uit te stellen, maar daar ging de KNVB niet in mee. In plaats daarvan komt er dus een steunfonds.

Officieel nog niets gehoord

Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen kent de berichten over het fonds, maar zegt officieel nog niets gehoord te hebben. 'Hoe het eruit komt te zien en wat het allemaal inhoudt, weet ik dus niet. Maar uiteindelijk is alles minder dan spelen met publiek.'

Steunfonds mogelijk langer nodig

Vorig seizoen konden clubs gebruikmaken van verschillende steunpakketten van het kabinet, zoals de NOW- de TLV-regeling. Die zijn echter per 1 oktober opgeheven. Het op te zetten steunfonds zou volgens de NOS ook voor de periode na 4 december uitkomst kunnen bieden, mochten de maatregelen verleng worden.