Fraeylemborg koopt unieke zilveren kom

De Gerrit van Houten Stichting, eigenaar van de Fraeylemaborg in Slochteren, heeft een unieke zilveren kom aangekocht. Het gaat om een gedeeltelijk vuur vergulde zilveren kom, vervaardigd door de zilversmid Doe Freese in 1610.
De kom is gemaakt voor Fouwel Rengers Dochter. Een lid van de familie Rengers die in de 17de eeuw de eigenaar was van de Fraeylemaborg.

Bijzondere kom

'Het is een echt pronkstuk', zegt Marjon Edzes, directeur Fraeylemaborg. 'We zijn er echt heel blij mee. Het is een unieke kom, omdat er alliantiewapens van Groninger families in gegraveerd zijn. Dat deed men met families, die belangrijk waren voor de eigenaar van de kom, bijvoorbeeld omdat er huwelijken mee gesloten waren of omdat men er een bondgenootschap mee had. We hebben in onze collectie ook al schilderijen van die families en zo kun je dat verhaal dus compleet maken. 'En we gaan uitzoeken wat voor beker het nu precies is. Het stond te koop als een brandewijnbeker, maar experts die ons hebben geholpen bij de koop betwijfelen dat'

Fouwel Rengers ten Post

Er is weinig bekend van de oorspronkelijke eigenaar van de beker, Fouwel Rengers Ten Post. Ze is geboren rond 1585 in Ost-Friesland waar haar ouders, Johan Rengers Ten Post en Bauwe Jensema woonden. De kom heeft ze vermoedelijk van haar ouders gekregen toen ze meerderjarig werd. Het is onbekend waar en wanneer ze overleden is. Haar huwelijk, dat ze pas op latere leeftijd sloot, bleef kinderloos en wie de beker na haar overlijden heeft geërfd is dan ook onbekend. De zilveren beker is eigenlijk het eerste spoor dat na heel veel jaren van Fouwel Rengers Ten Post is opgedoken.

Binnenkort te zien

Wat de kom heeft gekost? 'Daar doen we geen uitspraken over', zegt Edzes. Maar hij is gekocht met steun van de vereniging Rembrandt van de zilverspecialist Jacob J. Roosjen, die het momenteel tentoonstelt op de kunstbeurs PAN in Amsterdam.
Om de kom in de Fraeylemaborg te kunnen tonen aan het publiek wordt er een speciale vitrine gemaakt. Zodra deze klaar is, wordt de kom opgesteld in de borg. 'Dat is een verplichting van de vereniging Rembrandt, die de aankoop mogelijk heeft gemaakt', zegt Edzes. 'De vereniging steunt geen aankopen, die in het depot verdwijnen, dus dit stukje Groninger erfgoed is in het vervolg voor altijd voor het publiek te zien.'