FC Groningen wint met samengeknepen billen in Deventer

FC Groningen komt op voorsprong
FC Groningen komt op voorsprong © Orange Pictures
In een sfeerloze Adelaarshorst heeft FC Groningen met 1-0 gewonnen van een Go Ahead Eagles, dat de wedstrijd eindigde met negen man. De Groningers toonden vanaf minuut één initiatief en boekte uiteindelijk de derde zege van het seizoen.
De selectie van trainer Danny Buijs hoopte de slechte reeks tegen Go Ahead Eagles te kunnen keren met een uitoverwinning. Dat lukte, hoewel het door het minieme verschil nog lang spannend bleef. In de blessuretijd was het meeste gevaar geweken toen de Deventenaren met negen man kwamen te staan.
In de eerste helft had FC Groningen het meeste balbezit en de meeste intentie om de aanval te zoeken. De Trots van het Noorden deelde de lakens uit, maar wist de kansen niet te benutten. Michael de Leeuw was met een kopbal het meest dichtbij, maar keeper Warner Hahn redde met een katachtige reflex.
Het vertoonde spel was positief, alleen hadden de Groningers het moeilijk om voorin tot uitgespeelde kansen te komen. Tomas Suslov, midweeks nog goed voor drie assists in de 6-1 overwinning van Slowakije tegen Malta, was de meest gevaarlijkse speler aan Groninger zijde, met veel drang naar voren en voorzetten vanaf de linkerflank. Go Ahead Eagles werd in de eerste helft amper gevaarlijk.

Goed uit de startblokken

Na de thee kwam FC Groningen wederom goed uit de startblokken. Al drie minuten na de hervatting scoorde spits Jørgen Strand Larsen voor de Groningers, nadat Wessel Dammers met zijn hoofd een vrije trap van Laros Duarte met het hoofd verlengde. De Noor was vlak voor het doel het meest alert van iedereen en prikte de openingstreffer binnen.
Het lukte FC Groningen ondanks een aanhoudend overwicht niet om de voorsprong uit te breiden. Ook toen Go Ahead Eagles met tien man (twee keer geel voor Cordoba) kwam te staan, bleven de mannen van trainer Kees van Wonderen aandringen op de gelijkmaker.
In de laatste tien minuten had keeper Peter Leeuwenburgh nog een goede redding in huis na een vrije trap en op de aansluitende hoekschop kopte Mo el Hankouri een gevaarlijke inzet van de thuisploeg uit de doelmond. Ver in blessuretijd bleek het gevaar eindelijk geweken. Joris Kramer kreeg ook een tweede gele kaart, waardoor de 'Kowet' zelfs met negen man kwam te staan.

Programma en ranglijst

FC Groningen komt met deze driepunter op 14 punten en staat nu op een voorlopige veertiende plek. Volgende week zaterdag wacht de uitwedstrijd naar Fortuna Sittard. De verwachting is dat de ploeg van Danny Buijs met nagenoeg dezelfde opstelling start; alleen voor de geschorste Suslov zal een alternatief moeten worden gezocht.
Om 18.45 uur wordt er volgende week zaterdag in Sittard afgetrapt. Vrijdag 3 december volgt de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter PEC Zwolle.