Woonzorgcentra op zoek naar vrijwilligers: 'Het wordt met de dag schrijnender'

Zorgorganisatie NNCZ is dringend op zoek naar vrijwilligers om het vaste personeel te ondersteunen. Door de coronacrisis vallen steeds meer zorgmedewerkers uit, waardoor de werkdruk oploopt.
NNCZ zoekt naar vrijwilligers die als gastheer/gastvrouw bij een woonzorgcentrum willen werken. De organisatie heeft in onze provincie locaties in Haren, Grijpskerk en Noordbroek.

Doe iets voor je dorpsgenoten

De nieuwe vrijwilligers zouden bij voorkeur uit de directe omgeving van het zorgcentrum moeten komen. Vandaar het motto 'Buurt helpt de zorg'.
'We denken dat de binding met de bewoners wat groter is als het je vorige buurtgenoten zijn. Want uiteindelijk zijn dat ook gewoon dorpsgenoten', zegt NNCZ-bestuurder Roeli Mossel.

Personeel in de watten leggen

Iedereen die doordeweeks of in het weekend tijd over heeft, is welkom om de handen uit de mouwen te steken. Wat een gastheer/gastvrouw zoal doet?
Mossel: 'Onder meer de toegangscontrole bij het woonzorgcentrum. Mensen eraan herinneren dat ze een mondkapje moeten dragen en zich moeten registreren. Dat geeft onze bewoners een gevoel van veiligheid. Maar ze zijn er ook om een praatje aan te gaan met bewoners en af en toe wat lekkers langs te brengen.'
Als we met elkaar de schouders eronder zetten, levert dat positiviteit op
Roeli Mossel - Bestuurder NNCZ
De oproep is er niet voor niets. Het aantal besmettingen in de zorgcentra loopt de laatste weken op, zowel onder personeel als onder bewoners. Dat zorgt ervoor dat minder mensen meer werk moeten doen, en dat eist volgens Mossel zijn tol.
'We kampen met steeds meer uitval van personeel en de situatie wordt eigenlijk met de dag schrijnender. We zijn nog steeds in staat om al het werk uit te voeren, maar dat vraagt steeds meer van onze medewerkers. En die staan al heel lang onder druk.'

Horeca hielp de zorg uit de brand

Tijdens de vorige piek in de verpleeghuizen kon de sector een beroep doen op personeel uit de horeca, dat toen vanwege de lockdown werkloos thuis zat. Dat leverde NNCZ zo'n zestig tijdelijke krachten op. Nu de kroegen en restaurants gedeeltelijk open zijn, is de hoop gevestigd op de buurt. 'We kunnen meer dan honderd mensen gebruiken.'

De schouders eronder

Uit de oproep klinkt niet alleen een noodkreet, stelt Mossel. 'Ik hoop dat we hiermee ook iets van positiviteit naar binnen kunnen halen. Want ik maak me wel zorgen over alle ontevredenheid, boosheid en hoe we de zorg overeind houden. Als we met elkaar ergens de schouders onder kunnen zetten, levert dat ook weer positiviteit op.'
Aanmelden als vrijwilliger kan via emailadres buurthelptdezorg@nncz.nl.