Jongerenwerkers kregen vooraf geen signalen over rellen: 'Nu krijgt alles een andere wending'

De politie spreekt jongeren aan in het stadscentrum
De politie spreekt jongeren aan in het stadscentrum © RTV Noord
Jongerenwerkers van zorg- en welzijnsorganisatie WIJ Groningen zijn extra alert, na de rellen in de Groningse binnenstad van zondagavond. 'Er waren vooraf geen signalen voor deze rellen', zegt jongerenwerker Kim Aarts.
Bij de rellen waren opvallend veel jongeren betrokken. Burgemeester Schuiling noemde dat al 'buitengewoon zorgelijk'.

Jongerenmedewerkers kunnen alleen preventief optreden

De jongerenwerkers waren zondag niet present tijdens de rellen, zo laat Aarts weten namens de jongerenwerkers van WIJ Groningen. Al is het ook niet de taak van Aarts en haar collega's om tijdens de rellen in het oog van de storm te staan.
'Als het om handhaven gaat dan houdt het voor ons op. Op een gegeven moment is het een aangelegenheid van de politie. Wij zijn in de wijken en gaan in gesprek. Wij proberen rellen zoals gisteren juist te ondervangen door jongeren aan het verstand te brengen dat zoiets onacceptabel is', zegt Aarts.
'Er zijn een hoop ingrediënten die de frustratie bij jongeren doen oplopen'

Andere signalen

Dat preventief optreden aangaande de rellen is echter niet gebeurd. De dagen voorafgaand aan de rellen was er geen extra aandacht voor eventuele ongeregeldheden in Groningen. Volgens Aarts waren daar geen signalen voor. De focus lag de afgelopen tijd vooral op jongeren die naar buiten gingen om zich bewust te besmetten met corona.
'Daardoor hebben we meerderen jeugdsozen al gesloten, het werd gewoon te gevaarlijk. Nu heeft alles ineens een andere wending gekregen. We keken met afschuw naar de rellen in Rotterdam en we zagen het ook al in andere steden voorbijkomen, zoals Roermond.'
We hebben wel een groep jongeren in beeld die erbij betrokken zou kunnen zijn
Kim Aarts - Jongerenwerker
Toch waren er voor de jongerenwerkers geen duidelijke signalen voor de rellen die zich zondagavond voltrokken.
Op dit moment wordt actief in de gaten gehouden wat zich onder meer online afspeelt. 'We zien wel dingen voorbijkomen op Telegram. Verder pakken we signalen op en gaan we in gesprek om te horen en te kijken of er nog meer op stapel staat', zegt Aarts.
WIJ kent de relschoppers nog niet bij naam en toenaam. 'We hebben wel een groep jongeren in beeld die erbij betrokken zou kunnen zijn of zich er nu toe aangetrokken kunnen voelen. Wij gaan dus nu de straat op om het contact te zoeken.'

Actief de straat op

Vooral in de stadswijken Selwerd, Paddepoel, De Hoogte en Beijum zal het gesprek worden aangeknoopt. 'Daar zitten mijn collega's er bovenop. Iedereen kijkt nu in de wijk met wie ze in gesprek moeten. Er worden appjes gestuurd naar ouders en collega's gaan vandaag langs de deuren. Er wordt per direct actie ondernomen en iedereen is nu aan het analyseren.'