Vertrek van gedeputeerde Nienke Homan blijft gemoederen bezighouden

Nienke Homan
Nienke Homan © Robert Pastoor/RTV Noord
Heeft gedeputeerde Nienke Homan integer gehandeld bij haar vertrek uit de provinciale politiek naar een nieuwe functie bij de Zwitserse waterstoforganisatie Green Hydrogen Organisation (GH2)?
Die vraag blijft negen partijen in Provinciale Staten bezighouden. De partijen (BV NL, PvdD, PvhN, PVV, 50 Plus, SP, FvD, Ons Groningen en GO) hebben het college van Gedeputeerde Staten om opheldering gevraagd.

Per 1 december nieuwe baan

Homan kondigde op 5 november aan per 1 december 5 november aan per 1 december te vertrekken als gedeputeerde. Ze zei toen niet te weten wat ze daarna ging doen. Ook in latere vergaderingen zweeg ze over haar toekomst. Vorige week werd meteen na een Statenvergadering door GH2 in Genève bekendgemaakt dat Homan toetreedt tot het bestuur.

Vragen

De oppositie vindt dat opmerkelijk. Bovendien is het volgens de vragenstellers not done dat bestuurders meteen na afloop van hun politieke loopbaan aan de slag gaan bij een commerciële organisatie op hun vakgebied. Ook vragen ze zich af hoe het zit met de wachtgeldregeling van de gedeputeerde. Ook willen de partijen weten of de rest van het college van de gang van zaken afwist en hoe er over gedacht wordt.

Advies over nevenfuncties

De bedoeling is dat de antwoorden gelijktijdig met een advies over nevenfuncties van provinciale bestuurders aan bod komen in een debat over de bestuurscultuur in de Groninger provinciale politiek. Dat debat moet in december plaatsvinden.