NCG komt terug op rekenfout: 133 eigenaren houden bouwbudget

De Zandplatenbuurt
De Zandplatenbuurt © Mario Miskovic/ RTV Noord
Een brief van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft voor onrust gezorgd in Delfzijl. De bewoners van 133 koopwoningen kregen vrijdag te horen dat hun bouwbudget naar beneden wordt bijgesteld vanwege een rekenfout. Het ging om 10.000 tot 15.000 euro per woning.
De NCG komt daar nu op terug: het bouwbudget blijft gelijk. ‘De brief van afgelopen vrijdag mag als niet verzonden worden beschouwd’, laat NCG-directeur Peter Spijkerman maandag aan het einde van de middag weten.

Door rekenfout veel hoger

Het gaat om 133 koopwoningen in de Zandplatenbuurt-Zuid in Delfzijl. Vanwege de versterking worden bijna alle huizen gesloopt en herbouwd. Eind september kregen de eigenaren te horen hoeveel geld zij krijgen voor het bouwen van een nieuwe woning.
Bij de berekening van dat bouwbudget heeft de NCG een fout gemaakt. Het budget moest hoger worden door stijgende kosten in de bouw, maar het bedrag dat eind september in de brief stond, was door een rekenfout veel hoger: gemiddeld 12.500 euro per woning.

'Vele verontruste telefoontjes'

De NCG kwam daar onlangs achter en stuurde vrijdag de brief met het juiste bedrag. Dat viel dus aanzienlijk lager uit dan eerst werd gemeld. Bewoners reageerden boos en verontwaardigd.
‘We hebben als belangenvereniging vele verontruste telefoontjes en mailtjes ontvangen van eigenaren die aangeven dit niet te pikken en van mening zijn dat dit niet kan’, laat voorzitter Bonne van der Kooi van de Belangenvereniging Versterking Zandplatenbuurt weten. Ook wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemdelta) kreeg meerdere berichten van teleurgestelde bewoners.
Van der Kooi stuurde maandagmiddag namens de bewoners een brief naar de NCG met het verzoek om terug te komen op die fout. Daar geeft de NCG dus gehoor aan: de bouwbudgetten worden niet naar beneden bijgesteld.

Blij dat fout wordt teruggedraaid

‘Dit is heel goed nieuws’, zegt Bennie Grave, één van de betreffende huiseigenaren. ‘Alles wordt duurder, de prijs van hout gaat door het dak. We zijn er heel content mee dat dit nu echt het definitieve budget is.’
De bewoners krijgen in feite een hoger budget, doordat er in de brief van afgelopen vrijdag ook al rekening is gehouden met prijsstijgingen. Maar volgens Van der Kooi kan dat geen kwaad: ‘Iedereen die het afgelopen jaar iets heeft laten bouwen of verbouwen zal erkennen dat de prijzen enorm zijn gestegen. Sommigen vragen zich af of dit zelfs wel genoeg is.’
De NCG zegt rekening te blijven houden met stijgende bouwkosten. Alle bewoners moeten in 2025 zijn verhuisd naar een nieuwe, bevingsbestendige woning.