Instellingen

Technische problemen in Oldambt; raadsvergadering week uitgesteld

Het gemeentehuis van Oldambt
Het gemeentehuis van Oldambt © RTV Noord
Dat de livestream van raadsvergaderingen van de gemeente Oldambt te wensen over laat, is al jarenlang duidelijk. Maar maandagavond kwam daar een nieuw hoofdstuk bij. De livestream werkte helemaal niet.
Reden voor politieke partijen om hun spullen weer in te pakken en naar huis te gaan. Ook de zeven insprekers zaten voor spek en bonen in de raadszaal in Winschoten.

Zon en wind

Het is maandagavond, 20.00 uur, de raadsvergadering van Oldambt begint. Mensen lopen nog onrustig door de zaal heen en weer. Er zijn problemen met de livestream. Terwijl de technici hun best doen, begint Oldambt aan een van de belangrijkste vergaderingen van het jaar: hoe om te gaan met verduurzaming?
Hoeveel hectare aan zonneparken krijgt de gemeente Oldambt? En komen er nou wel of geen hoge windmolens? Mensen thuis zitten in spanning te wachten. Maar er is geen beeld of geluid. Ondertussen krijgen raadsleden berichtjes uit de hele gemeente.
Ger Klein van Gemeentebelangen: ‘Wij mogen door het hele gebeuren rondom corona maar met twee leden van de partij fysiek aanwezig zijn. Verder zit dus iedereen thuis mee te kijken. Ik kreeg van partijgenoten appjes, maar ook van dorpsverenigingen die dus niks van de vergadering mee konden krijgen.’
Alida Michels van de PvdA is evenmin voorstander van doorvergaderen. Zij hamert erop dat ook de pers raadsvergaderingen vanuit huis moet kunnen volgen. De vergadering wordt geschorst en uiteindelijk verplaatst naar volgende week maandag.

‘Stroom was er af’

Volgens een woordvoerder van Oldambt is de stroom er af geweest en is bij het opstarten van de systemen iets verkeerd gegaan. Wat precies, dat is nog de vraag. Maar het probleem was maandagavond in elk geval niet te verhelpen. ‘Daar moet goed naar gekeken worden’, laat zij weten.
De kwaliteit van de livestream is al jarenlang ondermaats. Elke keer als er van spreker wordt gewisseld, valt het geluid één à twee seconden weg. Dat gebeurt overigens ook als er camerawisselingen zijn. Discussies zijn vanuit huis slecht te volgen.
Dat het wel kan, bewees de gemeente Pekela. Zij heeft meerdere keren in de raadszaal van Oldambt vergaderd. Pekela nam toen haar eigen technici mee. Gevolg? Perfect geluid.