Ten Boersters nemen advocaat in de arm vanwege ongelijke behandeling

De bewoners van de Ommelanderstraat in Ten Boer
De bewoners van de Ommelanderstraat in Ten Boer © Mario Miskovic / RTV Noord
Identieke huizen. Hetzelfde gebouwd in dezelfde tijd met dezelfde materialen. De een wordt gesloopt en herbouwd in verband met de bevingsveiligheid en de ander blijft staan.
Een groep inwoners van de Ommelanderstraat in Ten Boer vindt dat hen onrecht wordt aangedaan en heeft een advocaat in de arm genomen in hun strijd tegen de aardbevingsinstanties en de gemeente.
Hoe ongelijk kun je mensen behandelen, vragen Niels van der Wijk en zijn buren zich af? Het zijn tenslotte identieke huizen in dezelfde wijk die zo verschillend worden behandeld.

Plat of niet plat?

'Die gaat plat en die gaat er ook af...', wijst Van der Wijk verschillende woonblokken aan. 'Die ook, die daar haaks op staan ook. En deze ook.' Hij wijst naar huizen aan de Blinkerdlaan, tegenover het zwembad van Ten Boer. De huizen zien er net zo uit als zijn eigen huis, met dus een belangrijk verschil: al deze huizen worden gesloopt en herbouwd.
Eenmaal bij zijn eigen huis aangekomen kan hij vier woonblokken aanwijzen die allemaal blijven staan. 'Ze zijn gewoon vier blokken vergeten', verzucht hij. 'Zo voelt het.'
Ze proberen ons gewoon af te wimpelen
Niels van der Wijk - inwoner Ten Boer

Later geïnspecteerd

In werkelijkheid zijn de huizen in deze vier woonblokken later geïnspecteerd en beoordeeld dan de rest van de wijk. Die planning heeft grote gevolgen, want daardoor ontstaat er straks een verschil in de wijk tussen enerzijds moderne energiezuinige woningen en anderzijds de oudere huizen.
Het is in Ten Boer een schoolvoorbeeld van wat de instanties een ‘moeilijk uitlegbaar verschil’ noemen. Maar als het aan de instanties ligt, is dit wel wat het is. Deze Ten Boersters moeten het in tegenstelling tot de rest van de wijk dus doen zonder een nieuw huis en met een eenmalige vergoeding van 30.000 euro. Een schijntje, vinden ze. 'Ze proberen ons gewoon af te wimpelen', zegt Van der Wijk.
De wijk in Ten Boer waar de vier huizenblokken staan die 'vergeten' worden
De wijk in Ten Boer waar de vier huizenblokken staan die 'vergeten' worden © Mario Miskovic / RTV Noord

Bevingen stoppen niet

Justin Boom is een van de buurmannen van Van der Wijk. Hij begrijpt het ook niet. 'Als die huizen allemaal gesloopt worden, dan zou je toch denken dat ons huis ook onveilig is? En de bevingen houden niet op, dat heb je wel gezien met die 3.2 in Garrelsweer.'
'Ik snap het gewoon niet', verzucht ook Lisa Erenstein. Zij woont even verderop in een ander blok dat ook blijft staan. 'Het zijn gewoon dezelfde huizen... Ik snap niet hoe je zo'n besluit kunt nemen.'

Advocaat in de arm

De Ten Boersters nemen dan ook geen genoegen met het antwoord dat ze tot nu toe steeds krijgen. Ze hebben zich verenigd en trekken nu samen ten strijde tegen de Nationaal Coördinator Groningen en de gemeente Groningen om alsnog hun gelijk af te dwingen.
Niels van der Wijk: 'We gaan onze huizen door een externe partij laten beoordelen en we hebben een advocaat in de arm genomen die ons verder gaat helpen met de stappen.'