Herstel Hippolytuskerk in volle gang: 'Wachten tot het uitgebeefd is, is geen optie'

Er wordt hard gewerkt aan het herstel van de Hippolytuskerk
Er wordt hard gewerkt aan het herstel van de Hippolytuskerk © Elwin Baas
'Het is zo mooi dat je hier met de neus op de hel kunt zitten.' De ogen van bouwkundige Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger Kerken beginnen te glimmen in de Hippolytuskerk in Middelstum.
In de Milnsumer laaggotische kruiskerk uit circa 1450 worden de gemetselde gewelven en de historische plafondschilderingen hersteld.

De hel uitvallen

En vooral die schilderingen van christelijke taferelen, die stammen uit begin zestiende eeuw zijn ware kunstwerken. Jur Bekooy blijft elke keer onder de indruk: 'Het laatste oordeel, waar Christus mensen de hel uit laat vallen, is echt een schitterend voorbeeld.'
De schildering van Het laatste oordeel
De schildering van Het laatste oordeel © Stichting Oude Groninger kerken
De plafonds en muren van de historische kerk worden al jaren geteisterd door de aardbevingen in het gebied. De schade is groot. Het koor van de kerk is inmiddels redelijk hersteld, maar in het schip zitten nog enorme scheuren.
Bekijk de reportage:
Hippolytuskerk in de steigers: 'Het is een duivels dilemma'

Op de helft

'We zijn nu op de helft van het herstelproject', vertelt Bekooy. 'We hebben eerst de schilderingen aangepakt.'
De restauratie is natuurlijk een risico, omdat de bodem maar blijft beven. Vorige week nog bij Garrelsweer, een beving van 3.2 op de schaal van Richter.
De restauratie wordt minutieus uitgevoerd
De restauratie wordt minutieus uitgevoerd © Elwin Baas
'Het is een duivels dilemma', meent Bekooy. 'Laat je het zitten en doe je niets, of ga je bezig met herstel met het risico dat je weer opnieuw kunt beginnen.'

Net als met papier

De Stichting Oude Groninger Kerken heeft ervoor gekozen om toch te gaan herstellen.
'Het is net als met papier. Als er een scheur in komt, scheurt het alleen maar verder. Zo is het in de kerk ook. We zien na de eerste grote scheuren dat er steeds meer kleine scheuren volgen. Er moet wat gebeuren.'
De scheuren zijn talrijk in de kerk
De scheuren zijn talrijk in de kerk © Elwin Baas
De schilderingen, de gewelven en de scheuren worden niet alleen cosmetisch hersteld. Ook de bouwconstructie wordt aangepakt, waardoor schade door aardbevingen verkleind wordt.

Maart 2022

Bekooy is stellig wat betreft de aanpak. 'Wachten tot het het hier uitgebeefd is, is geen optie.'
De kerk in Middelstum is tijdens de werkzaamheden gesloten. Als alles goed gaat, gaan de kerkdeuren in maart 2022 weer open.
De werkzaamheden moeten in maart 2022 klaar zijn
De werkzaamheden moeten in maart 2022 klaar zijn © Elwin Baas