Kerstmarkt in Oldenburg volop bezig, maar waar zijn de Groningers?

De kerstmarkt in Oldenburg
De kerstmarkt in Oldenburg © ANP
Het duurt nog 32 dagen tot het echt Kerstmis is, maar over de grens in Oldenburg is daar weinig van te merken. Al een week lang zijn de straten van de Duitse stad gevuld met de zoete geur van dampende glühwein en de rokerige lucht van braadworst.
Waar er normaal gesproken bussen vol Groningers over de Duitse grens gaan om zich in kerstsferen onder te dompelen, is dat dit jaar vanwege het coronavirus minder het geval. ‘We hebben het op een laag pitje gezet’, zegt organisator Harry de Jong van Arriva Touring. Het busbedrijf zet jaarlijks verschillende trips richting Duitsland op poten. 'Nu maken er geen uitgebreide reclame voor, omdat we weten dat het dit jaar óók weer niks wordt.’

Slag om de arm

De meeste boekingen voor kerstmarkttrips komen meestal na Sinterklaas binnen. 'We verwachten er niet veel van. Mensen houden een slag om de arm. Zelfs de kerstmarkten zelf doen dat, als je de websites bekijkt. Het kan van de een op de andere dag worden afgeblazen.'
Zo is de sfeer dit jaar op de kerstmarkt in Oldenburg. Let op: inmiddels is de 2G-regel ingevoerd en hoeft niet meer overal een QR-code te worden getoond:
Kerstmarkt in Oldenburg begonnen, maar waar zijn de Groningers?

Strengere coronaregels

Van afgelasting is in Oldenburg nog geen sprake. Wel gelden verschillende coronaregels waar bezoekers zich aan moeten houden. Het belangrijkste is de 2G-regel, waar ook in Nederland volop over wordt gesproken: toegang is alleen mogelijk voor mensen die volledig zijn ingeënt of recent hersteld van een coronabesmetting.
Om toegang te krijgen, moeten bezoekers ook hun ID-bewijs laten zien. Voor één euro kan er een polsbandje worden aangeschaft, om niet overal een QR-code te hoeven tonen. Daarnaast zijn er looproutes en verschillende plekken waar bezoekers hun handen kunnen desinfecteren.
Dat er nog weinig Groningers te vinden zijn in Oldenburg, valt ook de Duitsers zelf op. 'Die hebben we nog niet gezien, nee. Vast volgende week!', zegt een man hoopvol.
Het centrum van Oldenburg
Het centrum van Oldenburg © Joyce Kranenburg/RTV Noord