Lachgasballonnetjes na centrum ook verboden in de Westerhaven

De Westerhaven overdag
De Westerhaven overdag © Google Streetview
De gemeente Groningen gaat het gebruik van lachgas ook in de Westerhaven verbieden. In het uitgaansgebied van de stad Groningen is dat al langer het geval.
Het verbod is volgens burgemeester Koen Schuiling (VVD) nodig om de toename van overlast en geweld een halt toe te roepen.

Overlast

'Het afgelopen jaar is de overlast in de omgeving Westerhaven/Westersingel sterk gestegen. Deels gebeurt dat door gebruik van lachgas, vanwege een waterbedeffect door het al eerder ingestelde verbod in de binnenstad', zegt Schuiling.
Wie lachgas gebruikt, is echt heel erg stom
Burgemeester Koen Schuiling
Die overlast is voor de omgeving 'onacceptabel', stelt de gemeente. Zo ligt er zwerfafval op straat, zoals ampullen en ballonnen.

Hangplek voor dealers

Maar er is ook andere overlast die de gemeente tegen wil gaan. Vrouwen worden namelijk door dealers nagefloten en nageroepen en voelen zich onveilig.

'Helaas nog geen landelijk verbod'

Burgemeester Schuiling baalt ervan dat er nog geen landelijk verbod op de verkoop en het gebruik van lachgas is. 'Ik hoop dat de Tweede Kamer het snel verbiedt, want het is echt gevaarlijk spul. Wie het gebruikt, is gewoon echt heel erg stom. Hoewel het lachgas heet, is het gewoon echt heel schadelijk.'
Het verbod moet zo snel mogelijk in gaan, zegt de gemeente. 'Allicht rond 1 januari.'