NAM ziet af van fracken bij Pieterzijl

Pieterzijl voert al jaren actie tegen fracking
Pieterzijl voert al jaren actie tegen fracking © RTV Noord/Marco Grimmon
De NAM ziet er van af om in het gasveld Pieterzijl-Oost de omstreden winningsmethode fracking in te zetten. Volgens de NAM is deze methode daar niet rendabel. De actiegroep 'Geen Fracking in Pieterzijl' is opgetogen over het besluit.
Bij fracking in gasvelden worden onder hoge druk breuken in hard gashoudend gesteente gemaakt, zodat het gas makkelijker naar de oppervlakte stroomt.

'Economisch gezien onverantwoord'

'Er is door NAM een interne afweging gemaakt of het toepassen van de stimulatie vanuit een economisch perspectief nog verantwoord is. De grootte van het veld, de verwachte extra productie als gevolg van deze hydraulische stimulatie en de kosten zijn daarbij tegen elkaar afgezet. Die afweging eindigt in het definitieve besluit de hydraulische stimulatie niet meer uit te voeren', schrijft de NAM in een persbericht.
Het nieuws is met vreugde ontvangen door de actiegroep 'Geen Fracking in Pieterzijl'.
Sandra Jacobs van Geen Fracking in Pieterzijl
Sandra Jacobs van Geen Fracking in Pieterzijl © Jan Been/RTV Noord

Feest

'Het is feest hier', zegt Sandra Jacobs van de actiegroep. 'We zijn heel blij dat het niet doorgaat.' De actiegroep zette alles op alles om fracking als winningsmethode in Pietersijl te voorkomen. Omwonenden van het gasveld maakten zich zorgen over mogelijke schade.
Onder meer met een procedure bij de Raad van State zou de NAM gedwongen moeten worden af te zien van de methode. De Raad gaf opdracht aan de NAM om de risico's van fracking beter in kaart te brengen. Het besluit van de NAM om niet te fracken wordt gezien als een overwinning.

'Kaartenhuis stort ineen bij fracking'

'Grappig, dat fracking hier economisch niet haalbaar zou zijn, was ook één van onze redenen die we aanvoerden om het niet te doen', zegt Jacobs over het motief van de NAM om er van af te zien. 'Maar dat komt ook door ons protest. Er spelen veel problemen hier. Het is een kaartenhuis. Er is veel schade door de gasopslag en de bevingen in het Groningenveld die via breuklijnen ook bij ons komen. Als fracking was doorgegaan, zou het kaartenhuis in elkaar vallen. Dat is vragen om problemen.'

Gaswinning gaat wel door, ook zonder fracking

Jacobs is het er niet mee eens dat de gaswinning op zich wel doorgaat. De NAM meldt dat er in het veld Pieterzijl-Oost nog tot uiterlijk 31 december 2024 gas uit de bodem wordt gehaald. Het gas in het veld wordt gewonnen vanuit de NAM-locatie in Warfstermolen. 'Wel balen dat dat doorgaat', zegt Jacobs. 'Het lijkt me niet verstandig.'