'Ik kom ook van Ziel, geboren en getogen aan t Zieldaip'

Wia Buze
Wia Buze © wiabuze.nl
Het is de Stemweek van de Grunneger 1000 op RTV Noord. Daarom besteden we dagelijks aandacht aan het verhaal achter Groningse liedjes in de hitlijst. We besluiten vandaag met Ik kom van Ziel van Wia Buze.
Het nummer behaalde vorig jaar plek 56 in de lijst. Voor de lijst van dit jaar zijn de stembussen geopend.

De Tuutjefloiters

Ik kom van Ziel komt uit 1991 en is geschreven door An Kuiper. 'Dik dertig jaar geleden. Het zingen in het Gronings begon voor mij in 1988 toen ik de tekst K Mag Die Zo Geern Lieden kreeg van An Kuiper, van De Tuutjefloiters. Dat ging zo mooi en werd goed ontvangen. Toen dacht ze: dan ga ik nog meer liedjes voor haar schrijven en kwam ze met Boetenkaant en Ik kom van Ziel. Dat waren de eerste drie liedjes die ik in het Gronings zong.'
'An en De Tuutjefloiters komen van Ziel, dus zij weet hoe het hier aan toegaat, dan kun je dat dus schrijven en ik mocht zingen', zegt Buze.
'Ik kom ook van Ziel, dat klopt. Geboren en getogen aan het Zieldaip. Daar heb ik tot mijn 26ste gewoond. Daarna heel even in Delfzijl en snel weer weg naar Ziel, althans naar Termunten. Maar ach, Termunten en Termunterzijl hoort bij elkaar en kun je niet los van elkaar zien', lacht Buze.
Het nummer is al jarenlang een klassieker in de Groninger muziekwereld. 'Van tevoren weet je nooit of iets een hit wordt. Maar het is net als Lydia heel eenvoudig en dat blijft blijkbaar toch hangen.'

Tip voor de Grunneger 1000

Buze geeft als tip voor de Grunneger 1000 een lied dat ze vorig jaar er ook in had staan. 'Dat is een lied uit mijn jeugd, 1984. Qua titel en tekst gaat het over alles wat er nu gebeurt: hoe mensen met elkaar omgaan, wat ze tegen elkaar zeggen en dat ze andermans spullen kapotmaken. Dit is wel een lied dat past bij deze tijd. Ik hoop dat-ie in de lijst terechtkomt: Foreigner - I Want To Know What Love Is.