Minister ziet niets in extra heffing voor aandeelhouders NAM

Met het versterken van boerderij Wester Enzelens in Garrelsweer werd vorig jaar na lang wachten begonnen
Met het versterken van boerderij Wester Enzelens in Garrelsweer werd vorig jaar na lang wachten begonnen © FPS/Jos Schuurman
NAM-aandeelhouders Shell en ExxonMobil hoeven als het aan demissionair minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken niet te vrezen voor een extra heffing. Blok noemt het plan van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer voor zo'n extra heffing niet haalbaar.
De betaling van de kosten voor de schadeafhandeling is wettelijk geregeld. Het betalen van de rekeningen voor de versterking wordt momenteel gedaan op basis van betalingsafspraken en overeenkomsten tussen Rijk en NAM, maar het is de bedoeling dat ook de versterkingskosten straks wettelijk zijn geregeld.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer pleit al langer voor een extra belasting op de oliebedrijven, omdat er discussie is ontstaan over het wel of niet betalen van bepaalde kosten voor de versterkingsoperatie. De NAM heeft een aantal facturen onder protest betaald, maar ook een aantal nog niet omdat het bedrijf vindt dat onvoldoende duidelijk is waarvoor ze exact moeten betalen.

Onwaarschijnlijk

Blok noemt het in reactie op Nijboer onwaarschijnlijk dat er op dit moment meer kosten bij de NAM in rekening kunnen worden gebracht dan op basis van de bestaande regelingen het geval is. 'Het kabinet zal alle kosten die het kan verhalen op NAM ook daadwerkelijk verhalen op NAM', probeert Blok de Tweede Kamer gerust te stellen.
'Het kabinet wordt daarin niet beperkt door een gebrek aan heffingsgrondslagen. Indien NAM zou weigeren kosten te vergoeden die NAM juridisch gezien gehouden is te vergoeden, dan zal de Staat alle juridische middelen die hiervoor beschikbaar zijn benutten om de kosten alsnog op NAM te verhalen. Hiervoor heeft de Staat voldoende middelen tot zijn beschikking.'

Geen genoegen

Henk Nijboer neemt overigens geen genoegen met het verhaal van Blok. Hij wil er komende week in een debat over de gaswinning op terugkomen. 'De PvdA is het niet eens met minister Blok en wil een extra heffing op de olies leggen', herhaalt Nijboer zijn standpunt van eerder dit jaar. 'Shell en ExxonMobil verdienden miljarden aan het Gronings gas en willen de belastingbetaler met de rekening opschepen. Wat mij betreft laten we Shell en Exxon hier niet mee wegkomen.'
Wie betaalt wat?
Hoewel er vaak wordt geschermd met het feit dat 'de NAM de rekening moet betalen', betaalt het gasbedrijf in werkelijkheid maar een deel van de kosten. Dat komt omdat is vastgelegd hoe de verdeling van kosten en opbrengsten wordt gemaakt. In de praktijk betekent dit dat de Nederlandse staat 70 procent van de opbrengsten krijgt, maar dus ook 70 procent van de kosten moet betalen. De NAM neemt de resterende 30 procent voor haar rekening. In feite betaalt de belastingbetaler dus sowieso al het grootste deel van alle kosten.