Politiechef bepleit uitbreiding cameratoezicht na binnenstadrellen

De politie wil graag meer camera's in het centrum van Groningen
De politie wil graag meer camera's in het centrum van Groningen © Flickr/Thomas Hawk
De Groningse politiechef Frank Smilda pleit voor het uitbreiden van het aantal camera's in de binnenstad van Groningen. 'Up-to-date cameratoezicht is niet te veel gevraagd, vanuit ons perspectief', zegt hij.
Smilda deed zijn oproep woensdag in het vragenuur van de gemeenteraad. De raad debatteerde over de binnenstadrellen van afgelopen zondagavond.
Er is zondag echt een aantal plekken geweest die we net wel even in beeld hadden willen hebben
Politiechef Frank Smilda

Net niet in beeld

'Ik wil helemaal niet de hele stad vol met camera's, maar we worden ermee geholpen als het cameratoezicht van Groningen up-to-date wordt gebracht', zegt Smilda. 'Er is afgelopen zondag echt een aantal plekken geweest die we eigenlijk net wel even in beeld hadden willen hebben.'
Burgemeester Schuiling van Groningen pleit al langer voor het uitbreiden van het cameratoezicht. Hij vindt een terughoudende gemeenteraad tegenover zich: vooral de grootste partij, GroenLinks, wil het liever niet.
We zijn gek als we het niet doen
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen

'Meer camera's, meer aanhoudingen'

'Met meer camera's in de binnenstad hadden we meer mensen kunnen aanhouden na de rellen', zegt Schuiling. Tot nu toe zijn er zeven mensen aangehouden: zij worden via het snelrecht berecht. Een aantal mensen heeft ook een gebiedsverbod gekregen.

Verouderd systeem

De huidige camera's zijn volgens Schuiling bovendien verouderd. 'De mist maakte het ons zondag lastig om ver bepaalde straten in te kijken', zegt de burgemeester.
Hij wil een netwerk van camera's die alleen aangezet worden als er calamiteiten of grote mensenmassa's in de binnenstad zijn. 'Ik hoef het niet te zien als iemand gewoon door de stad loopt. Maar als er wel aanleiding toe is, is het ook voor opsporing en analyse goed om de beelden beschikbaar te hebben.'
'Desnoods kunnen we ieder half jaar aan de gemeenteraad laten weten wanneer we de camera's precies aan hebben gezet. Het levert ons veel informatie op: we zijn gek als we het niet doen', besluit de burgemeester.