Minder plekken in nachtopvang azc Ter Apel vanwege terugkeer 1,5 meter

Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel © Beeld van een asielzoeker
De gemeente Westerwolde heeft er bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op aangedrongen om het aantal asielzoekers in de nachtopvang terug te brengen naar maximaal honderd mensen. Volgens burgemeester Jaap Velema moet dat vanwege het herinvoeren van de 1,5 meter regel.
Daarmee verliest de opvangorganisatie 175 plekken in de nachtopvang. Momenteel mogen er 275 mensen verblijven in de tenten van de nachtopvang, de eerste opvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. 'Maar dat was op basis van de vorige RIVM-maatregelen', zegt Velema.
Nu iedereen weer 1,5 meter afstand moet houden vindt de burgemeester dat aantal niet meer verantwoord. 'Ik zal er bij het COA op aandringen om het aantal plekken in de nachtopvang zo snel mogelijk terug te brengen naar honderd, zoals dat ook is vergund onder de eerste RIVM-maatregelen', zegt hij.

Honderden mensen te veel in Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is deze week weer veelbesproken, omdat er opnieuw honderden mensen te veel zitten. Ingewijden vertellen aan RTV Noord dat het dinsdag ging om een overschrijding van 600 mensen. In het aanmeldcentrum zijn in totaal 2.000 personen toegestaan., waarvan dus 275 in de nachtopvang.
Ook het aantal mensen in de nachtopvang werd overschreden. Deze week zat er ongeveer het dubbele van het aantal dat is toegestaan.

Dwangsommen

Eerder deze week werd duidelijk dat de gemeente Westerwolde het COA dwangsommen wil opleggen. De organisatie moet 20.000 euro per dag betalen als er te veel mensen in de nachtopvang zitten. Dat moet de gemeente dan wel eerst zelf constateren door een controleur te sturen. Vooralsnog is dat niet gebeurd.

Raadsleden 'woedend', 'teleurgesteld' en 'verschrikkelijk kwaad'

In de gemeenteraad van Westerwolde wordt emotioneel gereageerd op het nieuws dat er opnieuw honderden mensen te veel verblijven in Ter Apel. Raadslid Wim Eilert (PvdA) zegt er 'verschrikkelijk kwaad' over te zijn.
Herma Hemmen (CDA) is teleurgesteld dat de gemeente opnieuw in een situatie zit waarvan eerder is gezegd: 'Dat willen we niet meer'. En René Kriek (GroenLinks) vindt dat er wordt 'geschoven met mensen die op mensonterende manieren worden gehuisvest'.
We gaan van noodopvang naar noodopvang
Paul Timmermans - raadslid Westerwolde
Volgens raadslid Paul Timmermans (Lijst Timmermans) moet er een structurele oplossing komen. 'We gaan van noodopvang naar noodopvang', stelt hij. Wim Eilert vindt dat er een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers moet komen,
Richard ter Veen (VVD) roept daarom alle raadsleden op om contact te leggen met collega's in Den Haag. 'Klop aan de deur en zeg dat het nu toch echt een keer klaar moet zijn.'

Noodopvang Assen donderdag in gebruik

Woensdagmiddag werd bekend dat het COA een noodopvang in de voormalige TT Hall in Assen realiseert. Volgens Velema kunnen er waarschijnlijk vanaf morgen 150 mensen geplaatst worden. 'Dat bouwt zich op naar 400. Uiteindelijk is er dan een mogelijkheid om honderd extra asielzoekers bij te plaatsen', aldus de burgemeester van Westerwolde.
De toestemming voor de noodopvang is Assen geldt voor drie weken. Als de nood hoog blijft, mag het COA deze maatregel verlengen tot uiterlijk 31 maart 2022.