Zorgen om ziekteverzuim in gemeentehuis Eemsdelta

Het gemeentehuis in Delfzijl
Het gemeentehuis in Delfzijl © RTV Noord
De gemeente Eemsdelta kampt met relatief veel ziektegevallen. Dat komt niet door corona. Het gaat vooral om medewerkers die langer dan anderhalve maand uit de roulatie zijn.
Op dit moment is zeven procent van de circa vijfhonderd personeelsleden langdurig ziek. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 4,7 procent.

'Zuinig zijn op personeel'

Coalitiepartij Lokaal Belang Eemsdelta maakt zich zorgen om dit aantal. 'We moeten zuinig zijn op ons personeel. Hoe kunnen we dit terugbrengen naar het landelijke gemiddelde?', vraagt fractievoorzitter Nick Boersma tijdens de raadsvergadering woensdagavond.
Volgens burgemeester Gerard Beukema komt het vaker voor dat er meer ziekte is bij een gemeente na een herindeling. 'Maar het gaat niet alleen om mensen die werkgerelateerd ziek zijn, er zijn ook de nodige medewerkers met fysieke klachten.'
Het zorgt voor hogere personeelskosten bij de gemeente Eemsdelta. Er is een klein budget voor vervanging. De gemeente moet de komende periode 2,5 miljoen euro bezuinigen op het personeel.

Beter in kaart brengen

Beukema laat weten dat er maatregelen worden genomen: 'We gaan samen met de bedrijfsarts een coach aanstellen die de achtergrond van de ziektegevallen in kaart brengt, om zo snel mogelijk mensen aan het werk te hebben.' Op dit moment is er nog genoeg geld om vervanging te bekostigen, blijkt uit een tussentijdse begrotingsrapportage.
Corona zorgt volgens de burgervader overigens voor minder kortdurende ziektegevallen. 'Door thuiswerken zien we dat mensen zich minder snel ziek melden bij griep of verkoudheid.'