Appingedam krijgt cameratoezicht na overlast door jongeren

Een bewakingscamera in de Folkingestraat
Een bewakingscamera in de Folkingestraat © ANP
In het centrum van Appingedam komt tijdelijk cameratoezicht. Burgemeester Gerard Beukema van Eemsdelta wil daarmee de overlast van groepen jongeren een halt toe roepen.
De camera's komen rond de Nicolaïkerk en blijven er zeker tot en met de jaarwisseling hangen.

Tientallen klachten

Sinds vorige maand is het onrustig in Appingedam. Jongeren steken volgens de politie regelmatig (zwaar) vuurwerk af. Ze blazen prullenbakken op en plegen andere vernielingen. Mensen die er wat van zeggen, worden bedreigd.
Het is vaak een kat-en-muisspel met politie
Gerard Beukema - burgemeester Eemsdelta
De gemeente kreeg op sommige dagen tientallen klachten per dag binnen van buurtbewoners. Wijkagenten spraken van overlast dat 'ongekende vormen' heeft aangenomen.
Beukema wil 'op heel korte termijn' camera's plaatsen om de jongeren beter in beeld te brengen bij boa's en wijkagenten. 'Het is vaak een kat-en-muisspel met politie en toezichthouders. Als we de zaak goed willen beheersen, is dit nodig in aanvulling op de maatregelen die we al hebben genomen.'

Aanpak werkt

De burgemeester liet tijdens de raadsvergadering woensdagavond weten dat het de afgelopen twee weken al wel wat rustiger is geworden. 'We hebben huisbezoeken gedaan, contact gezocht met de ouders en het jongerencentrum is extra open geweest om een alternatief te bieden. Dat heeft uitstekend gewerkt.'
De camera's moeten er zeker tot en met oud en nieuw blijven hangen, omdat het vorig jaar mis ging tijdens de jaarwisseling. De politie is toen bekogeld met zwaar vuurwerk. De ME werd opgeroepen, maar is uiteindelijk niet ingezet.

Toestemming

Om blijvend cameratoezicht te plaatsen, is toestemming nodig van de gemeenteraad. In 2019 gaf de raad van de toenmalige gemeente Appingedam al groen licht voor het plaatsen van twee camera's. Die zijn er om onduidelijke redenen niet gekomen. Als de gemeente dit alsnog wil, moet de raad van Eemsdelta het goedkeuren.
Op plekken waar camera's worden geplaatst, komen borden te staan om aan te geven dat er cameratoezicht is.