Stroomstoring Chemiepark Delfzijl is voorbij, maar 'dit loopt wel in de papieren' (update)

Werknemers van fabrieken op het Chemiepark staan buiten
Werknemers van fabrieken op het Chemiepark staan buiten © Noordernieuws
De stroomstoring op het Chemiepark bij Delfzijl is voorbij. De ruim tien fabrieken die stillagen, zijn voorzichtig aan het opstarten, meldt de Veiligheidsregio Groningen.
‘Dat opstarten van installaties neemt veel tijd in beslag. Je kunt wel stellen dat er vandaag op het Chemiepark niet veel meer wordt geproduceerd', zegt woordvoerder Harry Jasken van het Chemiepark. Eerder vertelde hij dat het stilleggen van de fabrieken een automatische voorzorgsmaatregel was. 'Alles is onder controle', zei hij donderdagmorgen.

Fabrieken in 'veilige stand'

Brandweerwoordvoerder Harmen Kuijer bevestigde dat er 'geen sprake was van een noodsituatie'. 'Fabrieken gaan in een 'veilige stand', zodat processen worden stilgelegd. Er wordt dus niet meer geproduceerd. Dat we als hulpverleningsdiensten hebben opgeschaald, is vooral om beter met elkaar te kunnen communiceren voor als het wel misgaat.'
Volgens de website van het Chemiepark zijn de volgende bedrijven er gevestigd: Avantium, BioMCN, Delamine, DGR, Falck, JPB, J. Wildeman Storage & Logistics, Lubrizol, Nobian, Nouryon, Photanol, SGS, Stork, Teijin Aramid en Verwater Industrial Services.
De fabriek van Nouryon op het Chemiepark in Delfzijl
De fabriek van Nouryon op het Chemiepark in Delfzijl © Marco Grimmon/RTV Noord

Medewerkers moeten Chemiepark verlaten

Alle niet-essentiële medewerkers van getroffen bedrijven op het Chemiepark zijn donderdagmorgen naar huis gestuurd. Ook kwam niemand het terrein meer op, meldde de brandweer.
'De fabrieken gaan nu individueel kijken hoe ze de boel weer op kunnen starten', zegt woordvoerder Kuijer. 'Dat kan nog wel een paar uur duren.'
Je wilt niet dat bepaalde vloeistoffen gaan stollen. Dan kun je het hele leidingwerk weghalen.
Harry Jasken - Woordvoerder Chemiepark

Geen noodstroom om alle bedrijven op te starten

Noodstroom om alle fabrieken op het Chemiepark weer te laten draaien, is niet beschikbaar. De bedrijven moesten dus wachten tot de oorspronkelijke stroomtoevoer hersteld was.
Volgens Chemiepark-woordvoerder Jasken is er wel noodstroom beschikbaar om bepaalde processen door te laten gaan. 'Je wilt bijvoorbeeld niet dat bepaalde vloeistoffen gaan stollen. Dan kun je het hele leidingwerk ook weghalen. Die wil je dus vloeibaar houden.'
Bekijk hier wat er van de stroomstoring te merken was:
Stroomstoring op Chemiepark in Delfzijl

Voorkomen dat de stoppen doorslaan

Er lag een plan om alle bedrijven weer op te starten, maar dat moest volgens Jasken wel met beleid gebeuren.
'Net als bij je thuis. Als je alles aan had staan op het moment dat de stroom eraf gaat en je schakelt daarna alles weer in, is de kans groot dat je stoppen erdoor gaan. We doen het dus stap voor stap. Eerst kijken we naar de stroomvoorziening, dan volgen de bedrijven.'
Hoeveel de schade door de stroomstoring bedraagt, kan Jasken nog niet zeggen. 'We hebben het over een volledige stilstand. Dat gaat wel in de papieren lopen.'

Geen lekkages ontstaan

De oorzaak van de storing is nog niet bekend; daar wordt onderzoek naar gedaan. Volgens de brandweer zijn er als gevolg van de stroomuitval geen lekkages ontstaan die tot buiten de poort van het Chemiepark komen.
Het fietspad achter het Chemiepark is uit voorzorg afgesloten.

Ook omgeving Loppersum zonder stroom

In de omgeving van Loppersum en Zeerijp was ook sprake van een stroomstoring. Deze storing stond volgens netbeheerder Enexis los van de storing op het Chemiepark. Ruim vijfhonderd huishoudens en bedrijven hadden er last van.
Enexis-woordvoerder Jan Bakker: 'Deze storing kwam door graafschade. De veroorzaker heeft zich bij ons gemeld.'
Rond 11.30 uur was de storing bij Loppersum verholpen, meldt Enexis.
Stroomstoring rond Loppersum op kaart
Stroomstoring rond Loppersum op kaart © Enexis
Update: dit bericht is meerdere keren bijgewerkt. De laatste informatie is dat de stroomstoring voorbij is en dat de fabrieken op het Chemiepark langzaam opstarten.