Erwin de Vries: 'Ik heb geen veldonderzoek gedaan voor 'Widde Hoeske', dat durfde ik niet'

Erwin de Vries bij het Widde Hoeske, Leutje Ulsda
Erwin de Vries bij het Widde Hoeske, Leutje Ulsda © René Walhout/RTV Noord
Het is de Stemweek van de Grunneger 1000 op RTV Noord. Daarom besteden we dagelijks aandacht aan het verhaal achter Groningse liedjes in de hitlijst. Deze keer: Erwin de Vries met 'Widde Hoeske, Leutje Ulsda'.
Het nummer stond vorig jaar op plek 179 in de lijst. Voor de lijst van dit jaar kun je hier stemmen.
De huizen van plezier in het grensgebied horen bij een cultuur en daar moest ik iets mee doen
Erwin de Vries

Huizen van plezier

‘Eigenlijk is het een liedje uit de tijd dat ik nog in Deheleboel zat’, vertelt De Vries, terwijl hij voor het widde hoeske staat. Het voormalige bordeel in Klein-Ulsda is gesloten en ziet er verlaten uit.
‘Eind jaren 90 heb ik het nummer geschreven’, gaat De Vries verder. ‘Dit is een gebied langs de Duitse grens waar veel ‘huizen van plezier’ zijn. Dat is een cultuur en daar moest ik iets mee doen.’

De dames van plezier ontmoet

‘Ik heb geen veldonderzoek gedaan voor het schrijven van dit nummer’, lacht De Vries. ‘Dat durfde ik helemaal niet.’
Toch heeft hij wel wat dames uit het witte huisje ontmoet. ‘Dat was tijdens een optreden in Winschoten. De baas van het bordeel zat in de zaal met zijn personeel. Maar die meisjes konden er niks van verstaan. Ze kwamen allemaal uit Polen en Roemenië enzo. Ik heb toen dus ook geen Juanita ontdekt’, grapt De Vries, verwijzend naar de naam van een dame van plezier in zijn liedje.

Helpen bij de verkoop

De baas zit inmiddels achter slot en grendel. ‘Daar weet ik verder niks van’, zegt De Vries. ‘Ik weet wel dat een makelaar het pand moest verkopen en vroeg: mag ik jouw liedje gebruiken in een spotje? Dat was veel te ingewikkeld, dus ik zei: ik kom er wel aan met mijn gitaar en dan nemen we wat op. Zo hebben we samen een poging gedaan om het widde hoeske te verkopen.’

Erwin's tip voor de Grunneger 1000

De Vries geeft als tip voor de Grunneger 1000 geen Gronings nummer. ‘Ik wil natuurlijk wel dat er zoveel mogelijk Groningstalige liedjes in de lijst komen, maar deze man heeft echt een unieke stem. Mag ik hem al aankondigen?’, vraagt hij ongeduldig. 'Dit is Rufus Wainwright met ‘Across the Universe’.