Instellingen

Vastgoedbroers Kaynar vrijgesproken van oplichting

Vastgoedondernemer Ali Kaynar na de rechtszaak
Vastgoedondernemer Ali Kaynar na de rechtszaak © Noor Vloeimans/RTV Noord
De vastgoedbroers Ali en Bekir Kaynar zijn vrijgesproken van oplichting. De rechtbank vindt dat er in het dossier onvoldoende bewijs is van het duperen van acht onderaannemers voor de bouw van twee appartementencomplexen in de Rabenhauptstraat en Eerste Drift in Stad.
De opluchting is zichtbaar op de gezichten van beide broers. Eigenlijk zou de rechtbank pas halverwege december uitspraak doen, maar die datum werd naar voren gehaald. ‘Dat betekent vaak goed nieuws, maar je durft er niet te veel op te hopen’, zegt hun advocaat Daan Meerburg.
De zaak speelde in 2012 en 2013 en draaide om twee appartementencomplexen aan de Rabenhauptstraat en Eerste Drift in Stad. De broers Kaynar zouden deze bouwprojecten van in totaal 1,2 miljoen euro hebben geleid. De uitvoering van de bouw was ondergebracht bij verschillende onderaannemers. Zij hebben uiteindelijk aangifte gedaan tegen de broers omdat ze nooit betaald kregen. Ze zijn voor in totaal 400.000 euro gedupeerd.
Sprookjes
Bekir Kaynar over de aantijgingen

15 maanden en twee jaar cel geëist

Volgens het Openbaar Ministerie zaten de broers Kaynar samen met aannemer Jan D. achter deze constructie. Tegen D. werd 15 maanden cel geëist, tegen de broers twee jaar.
Het geld zouden ze weggesluisd hebben naar Turkije en Spanje. 'Sprookjes', noemde Bekir de aantijgingen tegen hem en zijn broer. Beide zeggen de personen die in het dossier voorkomen niet te kennen.

Vooropgezet plan

Betrokkenen verklaren dat het om een vooropgezet plan van de broers zou gaan. Er zou een schone bv, een bedrijf dat eigenlijk niet bestaat, nodig zijn om het geld te ontvangen. Dit nepbedrijf had de naam Axcess Contracting. Vervolgens is de inhoud van de bv, die 400.000 euro, weggesluisd naar bedrijven in Spanje en Turkije.
We komen terug
Ali Kaynar - vastgoedondernemer
De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is om de broers te veroordelen. Er is ook geen bewijs dat de broers bestuurders waren van het nepbedrijf waar vermoedelijk geld uit verdwenen is. Volgens de rechtbank blijkt uit verklaringen van betrokkenen dat er wel een plan was om mensen te duperen, maar wie welke rol in dat plan had, is onduidelijk.
De broers zijn blij met hun vrijspraak en dat deze zaak na bijna tien jaar achter ze ligt. 'We gaan gewoon verder met bouwen', zegt Ali. 'We komen terug.'