Instellingen

Bosbrandweer krijgt 'nieuwe' brandweerwagen cadeau

De nieuwe brandweerwagen
De nieuwe brandweerwagen © Bosbrandweer Niebert
Toegegeven, helemaal nieuw is ie niet meer, maar daarom zijn ze er niet minder blij mee. De Bosbrandweer Noord-Nederland in Niebert heeft een nieuwe brandweerwagen cadeau gekregen. De tankautospuit is een cadeautje van de Veiligheidsregio Fryslân.
De brandweerwagen was tot deze week gestationeerd in de kazerne van Midsland op Terschelling. De wagen is een 4x4 tankautospuit die rijdend kan blussen. De post op Midsland krijgt volgende maand een nieuwe wagen, tot die tijd staat er tijdelijk een leenwagen in de kazerne. Die komt toevallig ook van de Bosbrandweer en zal in december weer terugkomen.
De nieuwe wagen (links) in de kazerne in Niebert
De nieuwe wagen (links) in de kazerne in Niebert © Bosbrandweer Noord-Nederland

Particuliere brandweer in overheidsdienst

De Bosbrandweer is een particuliere stichting, maar wel in overheidsdienst. 'Wij mogen dus gewoon met zwaailichten en sirenes rijden en hebben ook de communicatiesystemen van de 'echte brandweer' aan boord. Het merendeel van onze mensen is in het dagelijks leven ook brandweerman/vrouw en is dus goed opgeleid', vertelt postcommandant Cees Meinders.
Wij rukken niet vaak uit, soms maar één keer per jaar
Cees Meinders, postcommandant
'Ons korps is aangesloten bij de Veiligheidsregio Groningen (VRG). Officieel vallen onze wagens ook onder Groningen. Zij bepalen of wij worden ingezet.' Vaak gebeurt dat overigens niet. De laatste keer dat de Bosbrandweer werd opgeroepen was in 2018 tijdens grote natuurbranden in Wateren, Drenthe. 'Wij rukken zeker niet dagelijks uit, zelfs niet maandelijks. Soms is het maar één keer per jaar', beschouwt Meinders de inzet van het korps.

Gronings korps voor inzet in Drenthe en Friesland

De Bosbrandweer Noord-Nederland is in de jaren '70 opgericht. Ooit bedoeld om demonstraties te geven, later kwam daar ook daadwerkelijke inzet bij: 'We hebben eind jaren '70 de A7 sneeuwvrij gemaakt. De gemeentebrandweer kon met hun voertuigen niets beginnen en wij reden met onze dikke Reo's dwars door de sneeuwduinen heen. We hebben toen aardig wat ingesneeuwde automobilisten bevrijd', vertelt Meinders met enige trots.
De Bosbrandweer bevrijd ingesneeuwde automobilisten op de A7
De Bosbrandweer bevrijd ingesneeuwde automobilisten op de A7 © Bosbrandweer Noord-Nederland
Tegenwoordig wordt de post alleen nog opgeroepen bij natuurbranden: 'We zijn weliswaar aangesloten bij de VRG, maar worden vooral ingezet in Drenthe en Friesland. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar komt vooral omdat er in Groningen relatief weinig natuurbranden zijn.' De bosbrandweer moet dan ook vooral als een aanvulling op de overheidsbrandweer worden gezien: 'Wij zullen nooit als eerste bij een brand zijn. Onze opkomsttijd is ongeveer een uur. Daar moet je het in noodsituaties niet van hebben', relativeert Meinders de zaken.

Noordelijk Pinksterkamp

Toch is de ploeg van de Bosbrandweer wel jaarlijks actief in Groningen, zij het preventief. Een aantal vrijwilligers is elk jaar paraat op het Noordelijk Pinksterkamp in de Marnewaard. De ploeg zorgt daar vooral voor eerste hulp, mocht zich een incident voordoen. Doorgaans blijft het bij het plakken van een pleister of een verzwikte enkel. Een enkele keer wordt er ondersteuning geboden bij een vastgereden voertuig, maar daar blijft het dan ook wel bij.
Bosbrandweer tijdens het NPK in 2009. Vier jaar later sloeg de brandweerwagen na afloop van het kamp over de kop.
Bosbrandweer tijdens het NPK in 2009. Vier jaar later sloeg de brandweerwagen na afloop van het kamp over de kop. © Bosbrandweer Noord-Nederland
In 2013 ging het wel gruwelijk mis, al had dat niet veel meer met het kamp zelf te maken. Op de weg terug van het kampterrein naar de kazerne sloeg één van de voertuigen over de kop en kwam in het water terecht. De chauffeur raakte lichtgewond, de brandweerwagen zelf raakte zwaar beschadigd.
Het voertuig van de Jeugdbrandweer Westerkwartier
Het voertuig van de Jeugdbrandweer Westerkwartier © Bosbrandweer Noord-Nederland
Naast de bosbrandweervoertuigen heeft de stichting ook een aantal Amerikaanse brandweervoertuigen én beschikt over een afdeling Jeugdbrandweer. 'Je kunt ze niet vroeg genoeg enthousiast maken!'