Directeur Heidi Renkema vertrekt na tien maanden bij het Scheepvaartmuseum

Heidi Renkema (l) en Nicolette Bartelink (r)
Heidi Renkema (l) en Nicolette Bartelink (r) © Han Santing
Heidi Renkema vertrekt per 1 januari 2022 als directeur van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Ze haalt naar eigen zeggen haar energie liever uit creatieve projecten en minder uit zakelijk leiderschap.
Renkema kwam in maart over van museum Wierdenland in Ezinge als opvolger van Jan Wiebe van Veen. Ze hield zich onder meer bezig met de ontwikkeling van het nieuwe museum, dat vanaf 2024 Museum aan de A gaat heten. Dat wordt het historisch museum van Stad en Ommeland.

'Leerzame ervaring'

'Het was een leerzame ervaring om mee te mogen helpen met de ontwikkeling van het nieuwe museum. Het museum wordt een laagdrempelig startpunt voor een ontdekkingstocht door de geschiedenis van Groningen en heeft daarmee een bijzondere rol in het provinciale museale veld. Ik heb de afgelopen tijd echter gemerkt dat ik mijn energie liever uit creatieve projecten haal en minder uit het zakelijk leiderschap', aldus Renkema.

Opvolger

Renkema wordt vanaf 1 januari tijdelijk opgevolgd door Nicolette Bartelink. Zij was eerder als kwartiermaker verantwoordelijk voor het plan van aanpak voor het nieuwe museum. 'Haar opdracht is: het waarmaken van de ambities van het nieuwe museum, het vergroten van de slagvaardigheid van de organisatie en het optimaliseren van de bedrijfsvoering', zegt Rob Schuur, voorzitter van de Raad van Toezicht.