Vijf jaar cel voor brute overval op 78-jarige vrouw in haar woning

De politie bij de woning van de vrouw
De politie bij de woning van de vrouw © Patrick Wind/112Groningen
Een 30-jarige man uit Letland moet voor een gewelddadige woningoverval in Groningen een celstraf van vijf jaar uitzitten. Hij was in 2019 betrokken bij een overval op een 78-jarige vrouw in haar woning aan de Groningerweg. De bewoonster werd zwaargewond en in hulpeloze toestand achtergelaten.
Voor de woningoverval hield de politie uiteindelijk drie mannen uit Letland en een vrouw uit Duitsland aan. Alleen de vrouwelijke verdachte is vanwege ziekte nog niet veroordeeld. De andere twee mannen van 58 en 42 jaar kregen celstraffen van zeven en vijf jaar opgelegd.

Slachtoffer liep meerdere botbreuken op

De bejaarde bewoonster werd midden in de nacht, vermoedelijk in haar slaap, overvallen. Ze werd bont en blauw geslagen en liep meerdere botbreuken op in haar gezicht. Ze belde de volgende dag zelf de politie en wist niet wat haar was overkomen.

Voor dood achtergelaten

Uit haar woning waren een televisie, wat geld en sieraden verdwenen. De rechter vond het kwalijk dat er zoveel geweld is uitgeoefend op een weerloze oudere vrouw. De 30-jarige man uit Letland was niet diegene die de vrouw zo molesteerde, maar hij greep ook niet in. Ook niet toen ze voor dood werd achtergelaten. De man heeft alleen vermogensdelicten (diefstallen) op zijn strafblad staan.