Rijk start zoektocht naar tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaan op zoek naar een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers. Daarmee gaat mogelijk een langgekoesterde wens van de gemeente Westerwolde (waar Ter Apel onder valt) in vervulling.
Op dit moment is Ter Apel het enige aanmeldcentrum voor asielzoekers in Nederland. Als je in Amsterdam asiel wilt aanvragen, krijg je een trein- en buskaartje naar Ter Apel. Daar start dan officieel de procedure.

Extra aanmeldcentra 'stokpaardje' van burgemeester Velema

De burgemeester van Westerwolde heeft meermaals aangekaart dat het asielsysteem op deze manier zeer kwetsbaar is. 'Als er een hoge instroom, brand of een cyberaanval is in Ter Apel, dan ligt het hele proces stil. Maar de instroom blijft', aldus burgemeester Jaap Velema.
Afgelopen week werd die kwetsbaarheid van Ter Apel nogmaals duidelijk. Door een gebrek aan opvangplekken elders in het land, zaten er te veel asielzoekers in de opvang van Ter Apel. Het leidt met name in de nachtopvang tot gezondheidsrisico's vanwege de hogere kans op bijvoorbeeld een uitbraak van corona.
Sinds zijn aantreden heeft de burgemeester aangedrongen op meer plekken waar asielzoekers zich kunnen aanmelden: 'Ik roep het al drie jaar. Het is een stokpaardje van mij', geeft Velema toe. Tot nu toe wilde het ministerie daarover geen toezeggingen doen.
Ik ben blij dat men nu eindelijk erkent dat er nú aanpassingen nodig zijn
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde
Maar een week geleden veranderde dat: 'Ik werd gebeld door de hoogste baas van het COA. Hij vertelde mij dat ze nu wel willen kijken naar de mogelijkheid van een tweede aanmeldcentrum', aldus de burgemeester. 'Ik ben blij dat men eindelijk erkent dat er nú aanpassingen nodig zijn.'
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol laat aan de Tweede Kamer weten dat ze nu al op zoek zijn naar zo'n locatie: 'Hierbij wordt op dit moment gewerkt aan een flexibele en semipermanente inlooplocatie als tweede aanmeldcentrum waar het begin van het aanmeldproces door de betrokken partijen kan worden uitgevoerd', staat in een brief aan de Kamer.

Raadsleden: 'Eerst zien dan geloven'

De drie grootste partijen in de gemeenteraad van Westerwolde vinden het mooi dat er actie wordt ondernomen, al heerst er wel een gevoel van 'eerst zien dan geloven'.
'Elke gemeente weet wat voor overlast wij hebben. Staan ze te juichen om een aanmeldcentrum? Ik denk het niet', zegt Gerard Heijne (Gemeentebelangen). 'Er zouden ook voldoende noodopvangplekken zijn en die zijn er nu ook niet', merkt raadslid Herma Hemmen (CDA) op.
Wim Eilert (PvdA) houdt daarom zijn hart vast: 'Het is heel belangrijk, maar gemeenten stonden niet in de rij toen we om extra opvang vroegen. Ik hoop dat gemeenten die een aanmeldcentrum willen realiseren, zich melden om Ter Apel te ontlasten.'

Ministerie legt vraag neer bij provincies

Het ministerie heeft vorige week een brief gestuurd aan alle commissarissen van de Koning. Daarin staat dat het ministerie zo'n tweede aanmeldcentrum wil realiseren.
Ook zoekt het Rijk naar gemeenten die willen meewerken aan de realisatie van grotere asielzoekerscentra. Daar kunnen asielzoekers zich niet aanmelden, maar wel een deel van het aanmeldproces doorlopen.