Instellingen

Vissersbond schrijft brandbrief over garnalenvissers die schade lijden door MSC-troep

Delen van een container in het net van een garnalenvisser
Delen van een container in het net van een garnalenvisser © Dirk Sloot
De Nederlandse Vissersbond roept garnalenvissers op de troep die ze nog steeds uit de MSC Zoe in hun netten krijgen te fotograferen en te registeren.
Met die gegevens wil de Vissersbond proberen om tot een schaderegeling te komen met het Rijk. Vissers lijden financiële schade doordat scherpe delen van stukgeslagen containers hun netten vernielen. Ook maken ze kosten door spullen uit de containers mee naar wal te nemen, waarna de troep verwerkt kan worden.

Veel hinder

Vorige week werd duidelijk dat garnalenvissers nog steeds veel hinder ondervinden van de containerramp van bijna drie jaar geleden. De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 boven de Waddeneilanden 342 containers; 299 containers, of delen daarvan, werden teruggevonden.

Stormen

De inhoud van de containers verspreidde zich over een groot gebied. Begin dit jaar was de schatting dat er nog 800.000 kilo troep op of in de de zeebodem ligt. Een deel van de spullen komt tijdens de najaarsstormen weer naar boven, waarna het in de netten van de vissers terecht komt.
Een door afval beschadigd visnet
Een door afval beschadigd visnet © Dirk Sloot

7 ton

Op dit moment is er geen regeling voor vissers die extra kosten maken door de troep die ze opvissen. Rijkswaterstaat heeft wel een door MSC gevulde pot van ruim 7 ton voor het opruimen van spullen die aanspoelen aan de kust, maar die is niet bedoeld voor troep die wordt opgevist.

Brandbrief

De Vissersbond heeft samen met de Waddenvereniging en Stichting De Noordzee een brandbrief geschreven aan Rijkswaterstaat waarin duidelijkheid gevraagd wordt over het geld dat nog beschikbaar is. Volgens de bond moet het met ‘enige creativiteit’ mogelijk zijn de garnalenvissers schadeloos te stellen.
Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat heeft inmiddels als antwoord op Kamervragen gezegd dat ze met visserijorganisaties in overleg wil over de problemen die de garnalenvissers ervaren.