Vakbonden en Lefier botsen over sociaal plan reorganisatie

Een busje van Lefier (archief)
Een busje van Lefier (archief) © Jos Schuurman/FPS
Vakbonden FNV en CNV en woningcorporatie Lefier zijn het oneens over het sociaal plan voor medewerkers die hun baan verliezen door de reorganisatie binnen het bedrijf.
De bonden noemen het in een verklaring 'een bittere teleurstelling'. Maar volgens bestuurder Elles Dost van Lefier is een gesprek met de vakbonden niet meer nodig, omdat er een akkoord over het sociaal plan is met de ondernemingsraad (OR) van de corporatie. De bonden verwijten Lefier op hun beurt 'een starre houding'.

Ontslagen door de reorganisatie

Het conflict draait om de maximale ontslagvergoeding die de tien tot vijftien mensen die hun baan verliezen meekrijgen. Volgens Dost is dat 'een theoretische discussie, omdat bijna niemand er last van heeft'. Lefier stelt dat de meeste mensen om wie het gaat een andere plek in de organisatie krijgen. 'Maar voor een aantal geldt dat niet.'
Over de exacte inhoud van het sociaal plan wil Dost nog geen uitspraken doen, zo lang niet is besproken met het personeel. Dat gebeurt maandag.

Lefier wil een mindere stroperige organisatie

De reorganisatie bij Lefier is volgend Dost noodzakelijk. 'We zijn wat ingewikkeld en stroperig georganiseerd. En we willen de kwaliteit van onze dienstverlening verbeteren. We willen meer mensen zichtbaar en aanspreekbaar voor onze huurders in de wijken hebben.'