Noodkreet van een moeder: 'Haal mijn kind van straat. Hij heeft hulp nodig!'

Yvonne Hillenga is ten einde raad
Yvonne Hillenga is ten einde raad © Jeroen Willems / RTV Noord
Yvonne Hillenga uit Wildervank is wanhopig en uitgeput. Een paar weken geleden kwam haar 26-jarige zoon plotseling weer gedeeltelijk thuis wonen. De man heeft psychische problemen en is door de instelling waar hij verbleef op straat gezet omdat hij zich niet aan de regels hield.
'Ik heb hem na uren zoeken van straat gehaald. Hij liep in een korte broek en op blote voeten in Groningen', zegt Hillenga.
Thuis stapelen de problemen zich op. Al twee keer stond er een ambulance voor de deur in verband met een zelfmoordpoging en ook de politie is al meerdere malen langsgekomen.
Na een bezoek aan het ziekenhuis zwierf haar zoon weer op straat. 'Zonder identiteitsbewijs, zonder geld, zonder telefoon en zonder medicatie voor zijn suikerziekte. Dit kan toch niet', aldus Hillenga.

'Ik weet niet meer wat ik moet doen'

Hillenga is ten einde raad: 'De gemeente geeft aan dat ze naar een ander plekje voor hem zoeken, maar na drie weken is er nog steeds niks. Hij kan ook niet terecht bij het Leger des Heils omdat hij een indicatie voor beschermd wonen heeft. Ik weet niet meer wat ik moet doen', zegt Hillenga.
Hij kon steeds zelfstandiger leven en bouwde ook zijn medicatie af, maar misschien is dat te snel gegaan
Yvonne Hillenga
De man heeft eerder last gehad van psychoses en woonde al vijf jaar in een instelling voor beschermd wonen. 'Het ging tot voor kort eigenlijk heel goed. Hij kon steeds zelfstandiger leven en bouwde ook zijn medicatie af, maar misschien is dat te snel gegaan. Hij is nu weer helemaal in de war', zegt Hillenga.
Yvonne Hillenga hoopt dat haar zoon snel geholpen kan worden
Yvonne Hillenga hoopt dat haar zoon snel geholpen kan worden © Jeroen Willems / RTV Noord

Instellingen bepalen zelf wie ze toelaten

De gemeente Veendam wil om privacyredenen niet in gaan op de casus van Hillenga en kan alleen in z'n algemeenheid reageren.
'Er is in algemene zin geen sprake van wachtlijsten voor beschermd wonen. Dit kan wel per aanbieder verschillen, afhankelijk van het specialisme van de aanbieder. Bij beschermd wonen is het vooral van belang dat er een passende aanbieder wordt gevonden voor de problematiek van de inwoner. Aanbieders van beschermde woonvormen hebben een eigen acceptatiebeleid', laat een woordvoerder van de gemeente Veendam weten.
'Ik snap ook wel dat hij niet overal terecht kan, want hij kan best wel agressief zijn. Maar kan je van iemand, die helemaal in de war is, verwachten dat hij zich aan de regels houdt? Hij zit daar toch niet voor niets', zegt Hillenga.

Gedwongen opname?

Een gedwongen opname is ook nog een mogelijkheid, maar dat is tot nu toe niet gelukt. 'Volgens zijn psychiater zit hij nu niet in een psychose, maar is het gedrag. Ik ben het daar niet mee eens want hij is heel verward, maar daardoor kan hij dus niet gedwongen worden opgenomen', zegt Hillenga.
Hij doet in principe geen vlieg kwaad, maar als hij zo verward is kan het misschien uit de hand lopen
Yvonne Hillenga
Ervaringsdeskundige Marjo Markx herkent het verhaal van Yvonne Hillenga. Ze werkt bij belangenvereniging Ypsilon voor familie en naasten van mensen met psychosegevoeligheid.
'Wij spreken vaker mensen die boos en wanhopig zijn in zo'n situatie. En we horen ook dat er maar weinig plek is voor mensen die aangewezen zijn op beschermd wonen. Het is een hele lastige situatie, waar niet altijd gelijk een oplossing voor is'
12.400 woonplekken voor kwetsbare doelgroepen
Vorig jaar maakte het Rijk bekend dat er 50 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de bouw van 12.400 woonplekken voor kwetsbare doelgroepen. Het gaat dan niet alleen om dak- en thuislozen, mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische cliënten, maar ook om arbeidsmigranten en statushouders. In Groningen wordt meer dan een half miljoen euro gestopt in het omstreden project 'Skaeve Huse' bij Harkstede.
Hillenga is bang dat er eerst iets ergs moet gebeuren voor dat haar zoon de hulp krijgt die hij nodig heeft. 'Hij zwerft nu ook in het centrum van Veendam rond. Iedereen kent hem daar en hij doet in principe geen vlieg kwaad, maar als hij zo verward is kan het misschien uit de hand lopen. Ik hoop niet dat het zo ver hoeft te komen', besluit Hillenga.