Deze dag: Benauwde zege FC Groningen levert twee kostbare punten op

Harris Huizingh wint het kopduel van een Dordtse verdediger
Harris Huizingh wint het kopduel van een Dordtse verdediger © RTV Noord
Precies tweeduizend officiële wedstrijden heeft FC Groningen gespeeld sinds de oprichting, een halve eeuw geleden. Schitterende overwinningen zijn behaald, pijnlijke nederlagen geleden. Op deze dag, 27 november 1994, werd het een ‘gestolen winstpartij’ aan de Krommedijk, op Dordrecht ’90. De FC koesterde de twee punten, ze waren zeer welkom.
Trainer Hans Westerhof was na afloop de eerste om toe te geven dat Groningen mazzel had gehad: ‘Ik weet wat het is als je recht hebt op meer’, verontschuldigde hij zich bij zijn Dordtse collega Nico van Zoghel.
Die mopperde op zijn beurt vooral over de arbitrage: ‘Sinds scheidsrechter Ab Schuurmans zijn haren heeft afgeknipt is-ie veel minder gaan fluiten. Het is net als bij katten: als je de staart eraf knipt, verliezen ze ook het evenwicht.’ De oud-doelman was wel zo reëel, de nederlaag niet helemaal in de schoenen van de arbiter te schuiven.
Uitgerekend Romano Sion, oud-speler van Dordrecht, maakte acht minuten voor tijd het enige doelpunt voor FC Groningen. In Het Nieuwsblad van het Noorden typeerde verslaggever Jan Mennega het resultaatvoetbal van Westerhof als een ‘kwalijke en ook kortzichtige gedachte'. Boven het wedstrijdverslag vatte hij samen: ‘Opbouwtrainer zoekt heil in afbraakvoetbal'.
Westerhof had zijn elftal in Dordrecht radicaal omgegooid. Dick Kooiman, Dick Schreuder en Mariano Bombarda kwamen daardoor op de bank terecht. De ingreep was gedaan in overleg met de routiniers Harris Huizingh en Erwin Koeman. ‘Bikkelaars als Maarten de Jong en Arjan Ebbinge genieten momenteel de voorkeur’, concludeert Mennega met spijt. Hij vindt het vooral onterecht dat Bombarda is gepasseerd.
De Argentijnse Groninger had tot op dat moment in de competitie viermaal doel getroffen en bovendien in het bekertoernooi een paar belangrijke doelpunten gemaakt. Mariano moppert in de krant dat hij wil spelen, ‘en het publiek wil me er ook in hebben, alleen Westerhof niet'. Boven het stukje staat een mooie kop: ‘Bombarda baalt van de bank'.
Een week later mag de getergde spits in het Oosterpark toch opdraven tegen Sparta, omdat Sion geblesseerd is. Groningen wint met 4-0, mede dankzij een goal en een assist van Bombarda. Er volgt nog een derde zege op rij: in Deventer wordt met 4-2 van Go Ahead gewonnen.
De drieslag rond Sinterklaas komt zeer gelegen. In een jaargang waarin Ajax onder trainer Louis van Gaal ongeslagen kampioen wordt, raakt FC Groningen aan het einde van de rit helemaal van slag. De laatste zeven wedstrijden leveren welgeteld één puntje op, een gelijkspel thuis tegen datzelfde Dordrecht, dat onderaan eindigt. De marge van FC Groningen met de degradatiestreep is na 34 wedstrijden drie punten. Mariano Bombarda maakt in de competitie dertien treffers.
Soms zit het mee in het voetballeven, zoals op deze novemberdag in de geschiedenis, in 1994 in Dordrecht. Het gespeelde ‘betonvoetbal’ leverde winst op, maar met deze spelopvatting zou je volgens Jan Mennega ‘zelfs de hondstrouwe fans in het Oosterpark in drommen van de tribunes jagen'. De rapportcijfers die hij gaf voor deze wedstrijd: Roorda (7), Boekweg (6) Nuorela (6) Veenhof (6) Ebbinge(6); Beerens (5) De Jong (5) Koeman (5) Boudesteyn (5); Huizingh (5) Sion (6).