Eemsdelta waarschuwt voor oplichters bij aanvragen 10.000 euro subsidie

Een installateur monteert zonnepanelen
Een installateur monteert zonnepanelen © OregonDOT/Flickr Creative Commons
De gemeente Eemsdelta waarschuwt voor mensen die hulp aanbieden bij het aanvragen van subsidies of offertes voor het verbeteren van de woning. Ze misleiden de aanvragers door te zeggen dat ze van de gemeente of Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) zijn, terwijl dat niet zo is.
Voor verduurzaming en verbetering van een woning kan tot 10.000 euro subsidie worden aangevraagd bij het SNN. Het gaat om woningen die in het postcodegebied staan waar de waardedalingsregeling geldt.
Ruim 54.000 eigenaren hebben afgelopen week een brief gekregen voor de nieuwe subsidieronde, die vanaf volgend jaar wordt geopend.

Melding bij politie

Volgens de gemeente Eemsdelta bellen personen of bedrijven aan bij mensen die de brief hebben ontvangen. Ze bieden aan om te helpen bij het maken van offertes en het aanvragen van de subsidie. Uiteraard tegen betaling.
Deze 'hulp' wordt volgens de gemeente niet alleen in Eemsdelta aangeboden, maar ook in Midden-Groningen. Op zich is het aanbieden van hulp bij het aanvragen van de subsidie niet strafbaar. Wel dat de bewuste personen of bedrijven zeggen namens de gemeente of het SNN hun hulp aan te bieden.
De gemeente wil zo veel mogelijk inwoners voor deze praktijken waarschuwen. De gemeente heeft de politie op de hoogte gesteld.

150 miljoen euro beschikbaar

Het 'loket' van het SNN voor de subsidie wordt opengesteld op 10 januari 2022 om 09:00 uur. In totaal is er 225 miljoen euro voor beschikbaar. In eerste instantie zou er 150 miljoen euro beschikbaar zijn. Doordat er veel aanvragen worden verwacht, is het budget van 75 miljoen euro voor 2023 naar voren gehaald.
Op de vorige en ook eerste subsidieronde voor verduurzaming en verbetering ontstond een stormloop. Het beschikbare bedrag destijds, 75 miljoen euro, was binnen de kortste keren vergeven. Tot teleurstelling van woningeigenaren die er naast grepen. Die krijgen over anderhalve maand weer een kans.
Wie daarbij hulp nodig denkt te hebben, krijgt van de gemeente Eemsdelta het dringende advies contact op te nemen met het SNN.