Gemeente Westerkwartier wil dat Staat zelf kleine gasvelden opkoopt

Een klein gasveld bij Saaksum
Een klein gasveld bij Saaksum © ANP
De gemeente Westerkwartier wil dat de Staat de kleine gasvelden op land en zee zelf opkoopt. Dat biedt inwoners duidelijkheid, stelt het college van burgemeester en wethouders.
De NAM wil die gasvelden komend jaar verkopen. Volgens de gemeente Westerkwartier is onduidelijk wat daarvan de gevolgen zijn.
‘We zitten niet te wachten op een partij die het veld leegpompt en het niet zo nauw neemt met de afhandeling van de schade’, zegt wethouder Hielke Westra (CDA). ‘Dan heb ik liever dat de Staat verantwoordelijkheid neemt. Onze inwoners hebben wat dat betreft al genoeg voor de kiezen gehad.’

Onderzoek van RUG

Het Westerkwartier laat de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doen naar de kwestie. Daaruit moet duidelijk worden hoe veel de gasvelden nog kunnen opbrengen, voor welke partijen aankoop interessant is en wat verkoop betekent voor de schadeafhandeling van inwoners.
Wethouder Westra heeft de NAM, de gemeente Noordenveld en de provincie Groningen op de hoogte gebracht van dat onderzoek en het uitgangspunt van het Westerkwartier. Westra hoopt dat andere gemeenten aanhaken bij het initiatief.