Wegverkeer vanaf maart niet meer over 'lawaaiviaduct'

Het 'lawaaiviaduct' wordt vanaf maart alleen nog voor bouwverkeer gebruikt
Het 'lawaaiviaduct' wordt vanaf maart alleen nog voor bouwverkeer gebruikt © Marten Nauta/RTV Noord
Het wegverkeer rijdt vanaf maart niet meer over het tijdelijke viaduct over de Paterswoldseweg in Stad. De brug staat bekend als 'lawaaiviaduct' en zorgt bij omwonenden voor geluidsoverlast.
Om die geluidsoverlast terug te dringen is de maximumsnelheid op het viaduct al teruggebracht naar 50 kilometer per uur. Ook zijn er speciale plaatjes op de brug geplakt die het geluid dempen, en hebben verschillende buurtbewoners op maat gemaakte oordoppen gekregen.

Brug alleen voor bouwverkeer

Het tijdelijke viaduct, onderdeel van de zuidelijke ringweg, staat er omdat er een nieuw viaduct wordt gebouwd dat de Paterswoldseweg kruist. Dat gebeurt in twee fasen: het eerste deel, waar verkeer richting Drachten straks over rijdt, is in februari klaar.
Daarna wordt het andere deel van het oude viaduct gesloopt. Daar rijdt nu het verkeer richting Drachten nog overheen. Na februari rijdt dat zoals gepland over het nieuwe, noordelijke deel van het viaduct.
Over die brug rijdt straks ook het verkeer vanuit Drachten richting Assen en Hoogezand. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dat verkeer nog tot eind 2022 over de tijdelijke 'Retrobridge' zou rijden, maar volgens Bert Kramer van aannemerscombinatie Herepoort wordt die brug straks alleen nog voor bouwverkeer gebruikt.

Twee richtingen

'We hebben geprobeerd om de tijdelijke brug op een eerder moment helemaal af te breken, maar dat kan niet. We hebben hem namelijk nodig voor de bouw van het tweede deel van het nieuwe viaduct', zegt Kramer. 'Bouwverkeer zal er dus nog wel overheen rijden, maar voor het normale wegverkeer sluiten we het tijdelijke viaduct in de loop van maart af.'
Op het noordelijke deel van het viaduct komen dan vier smalle rijstroken te liggen, zegt Kramer. Op die manier kan het verkeer dan in twee richtingen over het viaduct rijden.

'Had er niet op durven hopen'

Omwonende Frannie Homburg is blij dat het tijdelijke viaduct eerder dan gepland afgesloten wordt. 'Ik had er niet op durven hopen, maar dit neemt heel veel ellende weg. Dit is echt wel heel goed nieuws hoor: het scheelt ons een jaar overlast!', zegt ze blij.