Niesters: 'Elke nieuwe coronavariant is reden tot zorg'

Viroloog Bert Niesters
Viroloog Bert Niesters © Eva Hulscher/RTV Noord
Hoe groot is het gevaar van de nieuwe variant van het coronavirus die is opgedoken in Zuid-Afrika? ‘Elke nieuwe variant is er een te veel en reden tot zorg’, zegt UMCG-viroloog Bert Niesters.
Variant B.1.1.529, zoals de werknaam luidt, lijkt zich momenteel gemakkelijk te verspreiden onder de Zuid-Afrikaanse bevolking. Volgens deskundigen wijst dit erop dat deze variant besmettelijker zou kunnen zijn dan de huidige deltavariant, die nu nog dominant is in Europa.

Lage vaccinatiegraad

Niesters wijst erop dat de vaccinatiegraad onder de bevolking van Zuid-Afrika veel lager is dan in Europa: ‘Daardoor kan een nieuwe virusvariant zich veel sneller verspreiden.’ De nieuwe variant is inmiddels ook in andere landen opgedoken, waaronder Israël, Hongkong en nu ook België.

Nog veel onbekend

Veel is nog onbekend, benadrukt Niesters: ‘Er zijn al heel veel varianten van het coronavirus vastgesteld, die zich niet hebben verspreid. Dat is niets bijzonders. Of deze variant de huidige vaccins weet te omzeilen, valt nog niet te zeggen. Daarvoor moet eerst meer onderzoek worden gedaan. Maar technisch is het niet erg ingewikkeld om de vaccins daarvoor geschikt te maken.’

Vliegverbod

De Wereldgezondheidsorganisatie buigt zich vandaag (vrijdag) in Genève over het virus. Vooruitlopend daarop kondigen steeds meer landen een vliegverbod af voor vluchten uit Zuid-Afrika. Nederland heeft dat inmiddels ook gedaan.