Extinction Rebellion in Stad: 'Black Friday is overconsumptie'

Extinction Renellion houdt stille mars tegen overconsumptie op Black Friday
Extinction Renellion houdt stille mars tegen overconsumptie op Black Friday © RTV Noord/Jasmijn Wijnbergen
De hele week word je overspoeld met de beste koopjes. Maar dat is geen goede zaak, vindt actiegroep Extinction Rebellion.
De voordelige deals slingeren je om de oren. Het is Black Friday en een week lang word je overspoeld met aanbiedingen. Extinction Rebellion vindt dat een slechte zaak en gaat vandaag de straat op. Ze houden een stille mars door Stad tegen overconsumptie.

Bloed van levende wezens

Zes 'red rebels' lopen voorop in de mars. Ze staan voor het bloed van alle levende wezens. Daarachter lopen zo'n dertig mensen die gekleed zijn in zwart. Het is een teken van rouw. Ze houden borden vast als 'overconsumptie maakt de wereld kapot'.
Red Rebels van Extinction Rebellion tegen overconsumptie
Red Rebels van Extinction Rebellion tegen overconsumptie © RTV Noord/Jasmijn Wijnbergen
'Black Friday is de ultieme uiting van overconsumptie', vertelt organisator Cynthia Leurs. 'We hebben al zo veel, maar het moet altijd nog meer. Dat is een enorme belasting voor deze aarde. Te weten dat op 29 juli alle voorraden die wij kunnen gebruiken om de aarde niet te overbelasten, al gebruikt zijn. Black Friday is eigenlijk nog een extra stimulans voor die overconsumptie. Wij vinden dat een slechte zaak, want we hebben maar één aarde. Als we doorgaan met deze consumptie, als we op één blijven zetten dat we economisch moeten groeien, dan gaat het niet goedkomen.'

Winkelgekte lijkt mee te vallen

De winkelgekte in Stad lijkt aan het begin van de middag nog mee lijkt te vallen. Zo'n lopende stoet van mensen die helemaal in het rood zijn gekleed, met daarachter mensen die borden vasthouden, valt op. Veel mensen kijken naar wat er gaande is en filmen het spektakel.
Leurs kijkt terug op een geslaagde actie. 'Je krijgt veel reacties als je zo op straat loopt. Mensen zijn nieuwsgierig. Sommige mensen lachen je ook uit, maar dat ben ik al gewend. Het gaat er om dat mensen het zien. Nu er steeds vaker zulke acties georganiseerd worden, worden mensen zich meer bewust van hun koopgedrag. We hopen dat dat gebeurt.'