Dit zijn de nieuwste coronamaatregelen

Rutte tijdens de persconferentie
Rutte tijdens de persconferentie © ANP
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge maakten vrijdagavond de nieuwe coronamaatregelen bekend. Hier staan ze op een rijtje.
De maatregelen gaan zondag 28 november om 05:00 uur 's ochtends in.

Thuis en werk

Blijf zoveel mogelijk thuis. Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (beschermde en niet-beschermde) huisgenoten gaan in quarantaine. Werk thuis. Kan dat niet, houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
Ontvang je bezoek of ga je op bezoek, doe dan vooraf een zelftest. Ga maximaal één keer per dag op bezoek.

Algemene sluitingstijden

Algemene sluitingstijden tussen 17.00 en 05.00 uur gelden voor: sportlocaties binnen en buiten, voor niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels. Voor niet-essentiële dienstverlening, zoals zaalverhuur, contactberoepen, pret- en dierenparken, wellnesscentra en sauna’s en zonnestudio’s, voor horeca, zoals restaurants en cafés, en voor locaties voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen.
Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels, moeten van 20:00 tot 5:00 uur gesloten zijn. Dat geldt ook voor essentiële dienstverlening, zoals een advocaat of notaris.

Publieke locaties

Publieke locaties zijn open onder de volgende voorwaarden: houd 1,5 meter afstand. Hierdoor kunnen minder mensen binnen zijn (maximaal een derde van de reguliere capaciteit of één persoon per vijf vierkante meter bij doorstroomlocaties).
Een vaste zitplaats is verplicht in de horeca, bij evenementen en locaties voor kunst- en cultuur met uitzondering van doorstroomlocaties. Iedereen van 13 jaar en ouder heeft op bepaalde plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling.
Bij verplaatsen binnen een locatie waar een coronatoegangsbewijs geldt, is het dragen van een mondkapje verplicht.

Onderwijs en kinderopvang

Kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open, net als de basisscholen. Alle medewerkers en leerlingen van groep 6, 7 en 8, krijgen het advies om zichzelf twee keer per week te testen met en zelftest op het coronavirus. Dit geldt ook voor medewerkers en leerlingen die beschermd zijn tegen corona. Scholen ontvangen hier binnenkort meer informatie over.
Leerlingen en medewerkers met klachten moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD. Dit geldt óók voor leerlingen met milde verkoudsheidsklachten. Medewerkers dragen een mondkapje als zij zich door de school bewegen, bijvoorbeeld in de gang. In de klas mag het mondkapje af. Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 geldt een dringend advies om een mondkapje buiten de klas te dragen.

Twee keer per week testen

De buitenschoolse opvang (bso) en het voortgezet onderwijs zijn open. Leerlingen en onderwijspersoneel doen twee keer per week preventief thuis een zelftest. Scholen ontvangen hier binnenkort meer informatie over. Op de gangen moet iedereen een mondkapje dragen.
Mbo-instellingen zijn open. Hogescholen en universiteiten zijn open. Geaccrediteerd onderwijs kan ook ’s avonds plaatsvinden.

Sport

Na 17.00 uur kan er niet meer gesport worden op binnen- en buitensportlocaties. Georganiseerd buiten sporten na 17.00 uur is toegestaan met maximaal vier personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand.
Trainingen en wedstrijden voor topsporters zijn ook in de avond mogelijk. Voor publieke binnenruimtes van sportlocaties, zoals sportkantines, kleedkamers en toiletten, is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar.
Er mag geen publiek aanwezig zijn bij amateursport en professionele sport.

Reizen

Er geldt een reisadvies per land. Heeft u vakantieplannen? Check hier.