Warming-up: Fortuna Sittard - FC Groningen

Beeld uit Fortuna-FC Groningen van twee jaar geleden.
Beeld uit Fortuna-FC Groningen van twee jaar geleden. © OrangePictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.
Vorig weekend won FC Groningen pas de derde wedstrijd van het seizoen. Jørgen Strand Larsen zorgde met zijn doelpunt voor de broodnodige overwinning op Go Ahead Eagles. Daardoor kan het team van Danny Buijs weer een beetje omhoog kijken en is de middenmoot weer in zicht.
Toch staat FC Groningen nog lang niet waar het wil staan. Met veertien punten uit de eerste dertien wedstrijden zijn de play-offs nog lang niet in zicht en moet er vanavond in Limburg eigenlijk opnieuw een zege geboekt worden. Mocht dat lukken, dan zijn de onderste plekken in ieder geval redelijk op afstand gezet.

De vorm: FC Groningen

Doordat Michael de Leeuw en Tomas Suslov vanavond ontbreken, moet Buijs wederom zijn opstelling wijzigen. En dat terwijl de trainer eigenlijk zoveel mogelijk wil voortborduren op de goede dingen die hij zag tegen Go Ahead. Juist Suslov zal daarom vanavond node gemist worden. De pas negentienjarige aanvaller is dit seizoen de meest stabiele kracht in het nog altijd zoekende elftal.
In Deventer speelde Suslov aan de linkerkant en de vraag is nog even wie daar vanavond gaat spelen. Cyril Ngonge heeft wat dat betreft de beste papieren. De aanvaller zat afgelopen week op de bank en kwam niet in actie, maar is nog altijd clubtopscorer met zes doelpunten.
'We moeten wel wat wijzigen'

De vorm: Fortuna Sittard

De Limburgers zijn na PEC Zwolle de minst presterende ploeg in de eredivisie. Fortuna behaalde tot dusverre slechts negen punten en staat daardoor op de zeventiende plaats. Waar FC Groningen moeite heeft met scoren, daar heeft Fortuna moeite met verdedigen. Met 28 tegentreffers is Yanick van Osch de keeper die de meeste goals om de oren heeft gehad dit seizoen.
De club uit Sittard verloor de laatste wedstijd met 3-1 van Heracles Almelo. De laatste overwinning dateert van 16 oktober, toen met 1-0 van Cambuur Leeuwarden werd gewonnen.
'Belangrijk potje op dit moment'

Waar moeten we op letten?

Als Cyril Ngonge aan de aftrap mag beginnen, dan weet hij wat hem te doen staat. De aanvaller kreeg veel kritiek van zijn trainer, werd gepasseerd en moet beter presteren. Vooral als FC Groningen de bal niet heeft, verwacht Buijs meer van zijn clubtopscorer.
Toch moet ook niet worden vergeten wat hij dit seizoen al heeft laten zien. Tegen PSV was hij trefzeker, maar moest Groningen uiteindelijk toch het hoofd buigen. Al zijn andere goals zorgden ervoor dat er door de Trots van het Noorden punten werden gepakt.
'Harder werken om er weer bij te zijn'

Historie

FC Groningen ging negentien keer eerder op bezoek in Sittard voor een eredivisiewedstrijd. Het merendeel van die wedstrijden eindigde in een gelijkspel, namelijk twaalf. Vier keer werd er verloren en slechts drie keer nam FC Groningen de drie punten mee uit Sittard. Vorig seizoen werd het 1-3 dankzij twee doelpunten van Strand Larsen.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Fortuna Sittard – FC Groningen begint om 18.45 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 18.00 uur.
Niiwino Geertsema presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Martin Drent is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Michael de Leeuw en Damil Dankerlui zijn ziek. Tomas Suslov is geschorst en Cyril Ngonge is een twijfelgeval.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Fortuna Sittard
Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Fortuna Sittard © RTV Noord