Restauranteigenaar: 'Van vroeg diner gaan we nu maar naar de lunch'

Chefkok en restauranteigenaar Martin Kooijker
Chefkok en restauranteigenaar Martin Kooijker © RTV Noord
Martin Kooijker, chefkok en eigenaar van restaurant De Molenaar in Onderdendam, probeert de moed erin te houden. 'Gelukkig mogen we morgenavond nog even tot 20:00 uur open', zegt hij.
Want de door het kabinet afgekondigde maatregelen gaan pas zondagochtend in. En ook vanavond, vrijdag, blijkt dat mensen snel nog even van de gelegenheid gebruik maken, nu het nog kan. Want het is - gelukkig - smoordruk in het etablissement van Kooijker.
'Vorig jaar waren we om deze tijd al dicht'

We gooien het maar op de lunch

En na zaterdag? Onder ander de horeca moet met ingang van aanstaande zondag om 17:00 uur de deuren sluiten. 'De laatste week waren we voor een vroeg diner van vier tot acht open', zegt hij. 'van vier tot vijf open gaan heeft natuurlijk geen zin, dus we zullen straks wat vroeger open gaan, en het dan maar op de lunch moeten gooien.'
Ik snap het enigszins wel, maar leuk is anders. Het is zuur
Martin Kooijker - restauranteigenaar
De pas afgekondigde maatregelen gelden in eerste instantie voor drie weken. De deur naar Kerst, doorgaans natuurlijk een goudmijn voor de horeca, blijft daarmee op een kier staan. Kooijker rekent zichzelf echter niet rijk. 'Ik betwijfel of we daarna meteen weer open kunnen', denkt hij.
Hij heeft er ergens nog wel begrip voor ook. 'Enigszins snap ik het ook nog wel', zegt hij, 'maar ik vind het wel érg zuur. Leuk is anders.'

Vorig jaar al dicht om deze tijd

Bovendien, het kan altijd nog slechter, herinnert Kooijker zich. 'Vorig jaar waren we om deze tijd al dicht', zegt hij. 'En vervolgens bleven we ook tot juni gesloten. Hopelijk zal het dit keer allemaal iets minder lang gaan duren...'