Expeditie Grunnen: 'Zo koud dat het voelt alsof het brandt'

Jezelf onderdompelen in een ijsbad. Wim Hof, ook wel bekend onder de naam 'The Iceman', heeft het populair gemaakt. Bij sportschool Gustafit in Stad stappen ze ook het ijswater in. Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher zoekt de bikkels op.
‘Vooraf alvast een teleurstellende mededeling, ik ga niet in zo’n bak’, zegt Bosscher tegen cameraman Ronald Pras. Gelukkig zijn er genoeg andere mensen die zich wel laten onderdompelen in het ijswater.

Sjaal om

Voordat het zover is worden er binnen eerst ademhalingsoefeningen gedaan. Een van de deelnemers Petra Rueva zit in het zaaltje met een sjaal om. ‘Heb je het nu al koud?’, grapt Bosscher. Ze lacht bevestigend. ‘Gelukkig doen we eerst nog ademhalingsoefeningen, daar warm ik wel van op.’ Om de ademhaling te trainen wordt er eerst vier keer achter elkaar diep in en uitgeademd.

‘Voelt alsof het brandt’

Het is niet de eerste keer dat Rueva het ijswater instapt: ‘De vorige keer zonder ademhalingsoefening hield ik het 36 seconden vol.’ Bosscher is heel nieuwsgierig hoe dat was. ‘Het is een soort brandend gevoel, het is zo koud dat het voelt alsof het brandt. Overal tintelingen, dat voelt heel lekker’, vertelt Rueva.

Diepe focus

Vele ademhalingsoefeningen verder is het dan eindelijk zover, Rueva mag het water in. In een diepe focus doet ze haar ademhalingsoefeningen terwijl haar lichaam ondergedompeld in het ijswater is.
Een ruime minuut later staat Rueva weer naast Bosscher: ‘Oh jongen, dit is zo bijzonder!’ Bosscher is onder de indruk van het hele gebeuren: ‘In het begin leek je heel ongelukkig, maar toen zag ik opeens een glimlach.’ Rueva vertelt dat ze er door de coach ook goed doorheen is geholpen: ‘Ik heb het nu ook helemaal niet koud!’ De deelnemer moet het allemaal even laten bezinken, maar concludeert: ‘Het was heel mooi.’
Terug in de bus doen Bosscher en Pras als allereerste de kachel aan. Even opwarmen en dan weer de provincie in. Dit en meer zie je in de uitzending van Expeditie Grunnen. Op zaterdagavond elk half uur op TV Noord.