Café Kroeg van Klaas sluit drie weken vanwege nieuwe coronamaatregelen

Kroegbaas Marleen Vermooten van de Kroeg van Klaas
Kroegbaas Marleen Vermooten van de Kroeg van Klaas © Martijn Klungel/RTV Noord
‘Op deze manier kan het niet uit’, dacht kroegbaas Marleen Vermooten toen ze vrijdagmiddag naar de persconferentie keek. Café Kroeg van Klaas in Stad blijft daarom de komende drie weken noodgedwongen dicht.
Ze noemt de afgelopen persconferentie ‘een drama’. Het bruincafé in de Oosterpoortbuurt gaat normaal altijd om acht uur ’s avonds open. Vanwege de maatregelen van de persconferentie van een paar weken terug, is het café nu alleen maar vanaf vier uur open op de donderdag en vrijdag.
Nu de openingstijden van kroegen nog verder worden beperkt, ziet Vermooten geen andere mogelijkheid dan drie weken dicht te gaan. ‘Ik kan niet zomaar een blik middagpubliek opentrekken’, zegt ze.
Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet nieuwe coronamaatregelen aan die aankomende zondag ingaan. Eén van die maatregelen is dat onder andere cafés vanaf 17.00 uur de deuren moeten sluiten. De volledige lijst met maatregelen is hier te vinden.

Zaterdagavond laatste avond open

Met pijn in het hart houdt Vermooten nog één laatste avond, waarbij haar vaste klanten kunnen genieten van de sfeer in het buurtcafé. Aan het begin van de avond zitten er zo’n tien bezoekers in het café.
‘Ik zou morgen eigenlijk meedoen aan de kroegquiz in dit café’, vertelt een man aan een tafel waar drie trappistenbiertjes op staan. ‘Die quiz kan niet doorgaan vanwege de nieuwe maatregelen. Op de laatste dag dat Marleen nog open kan zijn, kom ik haar een hart onder de riem drinken’, zegt de man.
Ook een stel, dat verderop in het café zit, wil Vermooten steunen. Ze zijn regelmatig te vinden in de Kroeg van Klaas en proosten op de laatste avond voor de sluiting van drie weken.
Twee gasten op de voorlopig laatste avond van café Kroeg van Klaas
Twee gasten op de voorlopig laatste avond van café Kroeg van Klaas © Martijn Klungel/RTV Noord

Klein buffertje voor drie weken

Overigens houden ze er rekening mee dat die sluiting langer duurt: ‘Ik had gehoopt dat alles helemaal dicht ging met het idee: ‘dan zijn we er sneller vanaf’. Gezien de cijfers en hoe groot de problemen in de zorg zijn, kunnen deze maatregelen niet drie weken duren.’
Ook de kroegbaas zelf houdt daar rekening mee. Ze heeft nog een klein buffertje om de drie weken door te komen ‘maar daarna is de rekening leeg’, vertelt ze. ‘Ik zal waarschijnlijk geld moeten lenen om deze periode te overbruggen’, zegt Vermooten. Een crowdfundingsactie heeft haar de afgelopen periode al op de benen gehouden. ‘Als dat niet was gebeurd dan was ik nu failliet’.
Hoe hoog kan ik mijn schulden op kan laten lopen?
Marleen Vermooten - kroegbaas

Stoppen is geen optie

Helemaal stoppen is ook geen optie voor Vermooten. ‘Daar vind ik het werk veel te leuk voor. Als ik stop heb ik ook nog een belastingschuld omdat die betalingen zijn uitgesteld. Ik moet dus wel doorgaan, ondanks dat de situatie best uitzichtloos is.’
‘Op termijn zal het wel lukken, maar hoe hoog kan ik mijn schulden op kan laten lopen? Dat zal het grootste probleem zijn. Ik ben 60 en vind ook niet zo snel een ander baantje meer.’

Om vijf uur voor de supermarkt?

De vaste gasten balen van de maatregelen, maar begrijpen ze wel. ‘Ze zijn nodig en ik schaar mij achter het kabinetsbeleid’, zegt de man met het trappistenbiertje. ‘Het leven wordt alleen wel saai en somber op deze manier.’
‘Mij valt wel op dat er op plaatsen waar ik kom heel duidelijk wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Ik vind het des te wranger dat de mensen die zo erg hun best doen, toch weer de gebeten hond zijn’, zegt de gast die de komende drie weken een andere avondinvulling zal moeten vinden.
‘Misschien dat ik wat vaker een avondwandelingetje ga maken, want veel meer kan volgens mij niet. Of dat ik om vijf uur ’s ochtends voor de supermarkt ga staan, want dan mag die open. Dan krijg je toch nog iets mee van het nachtleven.’