Leek heeft nu een eigen Anne Frank Herdenkingsboom

De Anne Frank Herdenkingsboom
De Anne Frank Herdenkingsboom © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Na wederom een kranslegging, zonder publiek en in stilte, op 4 mei vond Jan Willem Slotema dat er iets moest gebeuren. Nadat hij even later las over een Anne Frank Herdenkingsboom ergens, dacht hij: 'Dat moeten we in Leek ook hebben.'
Hij belde direct met Fenna van der Zwaag van Museum Het Joodse Schooltje in Leek en zij was meteen enthousiast. 'Net als de gemeente en allerlei andere mensen', laat Slotema weten. Zaterdagmiddag om één uur was het dan zover. Er is speciaal gekozen voor deze datum, omdat de grootste groep Joden op de avond van 27 november opgepakt.

De juiste plek

Rond twaalf uur ’s nachts werden 62 Joden uit Leek naar het gemeentehuis gebracht en van daaruit werden zij op zaterdag met de Drachtstertram weggevoerd via Groningen naar Westerbork. Van alle Joden die zijn opgepakt keerde één vrouw, Ruth Stein-Issen uit de kampen terug.
Publieke belangstelling bij het onthullen van de boom
Publieke belangstelling bij het onthullen van de boom © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
De herdenkingsboom is geplaatst in de Rozentuin op Landgoed Nienoord en volgens Van der Zwaag past de boom goed op die plek. 'Het sluit aan bij wat we in Leek al hebben, zoals Het Joodse Schooltje en hier in deze straat hebben veel Joden gewoond en zijn veel Joden weggestuurd.'
De bedoeling van de boom is om te helpen herdenken van wat er gebeurd is destijds. De boom is een nazaat van de kastanjeboom waar Anne Frank in haar dagboek over schreef, omdat ze die zag vanuit haar raam.