Sportschool weigert deuren om 17.00 uur te sluiten: 'Ik ga absoluut niet eerder dicht'

Ondernemer en sportschoolhouder Sebastiaan Bodde
Ondernemer en sportschoolhouder Sebastiaan Bodde © Martijn Klungel/RTV Noord
Het mag niet vanwege de nieuwe coronamaatregelen, maar sportschool 't Rond in Winschoten blijft zondagavond ook na 17.00 uur open. Ondernemer Sebastiaan Bodde: 'We zijn er klaar mee dat ons regelgeving wordt opgedragen terwijl het geen zin heeft.'
De ondernemer denkt juist een veiligere situatie te creëren door langer open te zijn. Volgens Bodde wordt het alleen maar drukker in zijn sportschool als de deuren om 17.00 uur sluiten.
Nieuwe coronamaatregelen
Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet nieuwe coronamaatregelen aan die zondag ingaan. Eén van die maatregelen is dat onder andere cafés en niet-essentiële winkels vanaf 17.00 uur dicht moeten. Ook sportscholen moeten dan de deuren sluiten. De volledige lijst met maatregelen is hier te vinden. Hiermee probeert het kabinet het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

'Tot 22:00 uur open is veiliger'

'Het is veel veiliger om tot 22.00 uur open te zijn', zegt de sportschoolhouder. 'Daardoor krijg je spreiding. Wanneer je al om 17.00 uur dicht gaat, komt iedereen direct na het werk naar de sportschool en wordt het aan het einde van de middag veel drukker. Dat moet je juist niet hebben.'
Het treft ons vreselijk hard
Sebastiaan Bodde - ondernemer
Het steekt hem dat zijn sportschool opnieuw wordt getroffen door coronamaatregelen. 'Het treft ons vreselijk hard. Genoeg is genoeg. Ik ga absoluut niet opnieuw eerder dicht', zegt Bodde.
'Zeven weken voor de allereerste lockdown gingen we open. We zijn ondertussen al twee keer dicht geweest. Mensen schrijven zich weer uit en je ziet alles wat je hebt opgebouwd door je vingers heen glippen. En dan kan je er ook nog eens helemaal niks aan doen.'

Aantal sporters blijven na vijven sporten

Enkele leden van de sportschool hebben al meegekregen dat het bedrijf uit protest open blijft. Manar Abdalghani is daar één van. Zondagavond is hij bezig met het trainen van de armspieren. 'Ik sport altijd in de avond. Dat heeft te maken met mijn studie en werk. Hierdoor kan ik doordeweeks niet eerder dan zes of zeven uur sporten', zegt hij.
Manar Adbdalghani is na vijven nog aan het sporten in Winschoten
Manar Adbdalghani is na vijven nog aan het sporten in Winschoten © Martijn Klungel/RTV Noord
Ook Josemar Antonio Amaral is nog bezig, terwijl de sportschool volgens de coronamaatregelen gesloten had moeten zijn. 'Ik had vandaag meegekregen dat ze open bleven, maar ik vraag me af hoe lang de eigenaar dat volhoudt', zegt hij terwijl hij zijn buikspieren traint.

Geen eenmalige actie

Als we Bodde moeten geloven gaat het niet om een eenmalige actie en blijft de sportschool de komende weken tot 22.00 uur open. Zelfs als er controleurs langs komen: 'Ze moeten mijn zaak komen dichttimmeren en mij eruit sleuren', zegt hij.
Ze hadden juist een complete lockdown van drie weken moeten aankondigen
Sebastiaan Bodde - ondernemer
De ondernemer ontkent overigens niet dat er maatregelen genomen moeten worden. 'Ze hadden juist een complete lockdown van drie weken moeten aankondigen', zegt hij. 'De huidige maatregelen zijn maar halve maatregelen, maar met dit soort maatregelen verlies je juist draagvlak', aldus de ondernemer.
Ondernemer Sebastiaan Bodde doet één van zijn ondernemingen in de verkoop vanwege corona
Ondernemer Sebastiaan Bodde doet één van zijn ondernemingen in de verkoop vanwege corona © Martijn Klungel/RTV Noord
Naast de sportschool heeft ondernemer Bodde ook nog een zonnestudio, een virtual reality game hall en restaurant en grand café De Pionier in het centrum van Winschoten. Dat laatste bedrijf probeert hij te verkopen onder andere vanwege de onzekerheid door corona. 'Dat gebeurt met pijn in ons hart', zegt de ondernemer.