Hel van het Noorden: 'Geen glühwein, wél mazzel'

Hel van het Noorden: 'Minder hels, wél prettig'
Hel van het Noorden: 'Minder hels, wél prettig' © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
Met enkele buien en een paar graden boven nul werd zondag de 44e editie van de 'Hel van het Noorden' gehouden. De roeiwedstrijd over zes kilometer voor de skiff (eenmansboot) en de twee-zonder stuurman op het Eemskanaal trok meer dan driehonderd deelnemers.
Het eerste gespreksonderwerp bij dit evenement is toch vaak het weer. Zijn de weersomstandigheden wel hels genoeg voor de Hel van het Noorden?

Hopen op 'helsere' omstandigheden

'Normaal gesproken hopen wij op 'helsere' omstandigheden. Je wilt eigenlijk dat het vriest, maar het regent ook eigenlijk niet en het is best wel warm en prettig. Ik hoef ook geen thermokleding aan, dus het is niet heel hels, maar wel fijn voor de roeiers', aldus Remco Hof, de praeses van de Hel Commissie van de Groninger Studenten Roeivereniging Aegir.
Hel van het Noorden 'minder hels, wel fijn voor roeiers'

'Groningen wordt op de kaart gezet'

'De Hel van het Noorden staat bekend om de helse omstandigheden. De deelnemers moeten tien kilometer oproeien naar de start, dan moeten ze zes kilometer racen en dan nog vier kilometer terugroeien. Dat is heel erg intensief. Als je daar ook nog eens helse weersomstandigheden bij hebt, dan is het plaatje wel compleet', vervolgt Hof, die tevens aangeeft dat het niet zomaar een wedstrijd is.
Hiermee wordt Groningen wel echt op de kaart gezet
Remco Hof - Aegir
'Het is echt bijzonder, omdat dit een meetmoment is voor de nationale roeitop. Er zijn ook roeiers uit Duitsland, en ons doel is ook om steeds meer te internationaliseren. Hiermee wordt Groningen wel echt op de kaart gezet.'

'Geen warme chocomel en glühwein, wél mazzel'

Vorig jaar kon de Hel van het Noorden niet doorgaan, vanwege de coronapandemie. Dit jaar bleef het bij een aangepaste versie.
'Gelukkig is roeien een buitensport, daardoor hebben wij weinig last van de nieuwe maatregelen. Het is op het terrein wel heel erg puzzelen met de beperkte capaciteit en de handhaving van de anderhalve meter, en mondkapjes moeten op. Dus de sfeer die er normaal is met warme chocomel, glühwein en lekker bij elkaar zitten, die is er helaas niet dit jaar.'

Niks schrappen

'Maar', vervolgt hij, 'zoals je ziet langs de kant, alle coaches kunnen meefietsen en hun roeiers steunen. De sporters kunnen de wedstrijd roeien. We hoefden niks te schrappen, dus al met al hebben we wel mazzel gehad vergeleken met andere sporten', besluit Hof.