Invoering jeugdsoosbeleid Het Hogeland uitgesteld

Jeugdsoos Black Arrow in Leens
Jeugdsoos Black Arrow in Leens © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)
De invoering van het nieuwe jeugdsoosbeleid in Het Hogeland is uitgesteld. Jongeren moesten voor 15 december kiezen of ze een jeugdsoos of jeugdhonk in het dorp willen. Het verschil? Jeugdhonken krijgen geen subsidie meer en in jeugdsozen wordt geen alcohol geschonken.
Op 1 januari zou de nieuwe regeling ingaan maar de gemeente laat weten dat er tijd nodig is om een aantal zaken uit te zoeken.
Jeugdsozen zouden zich vanaf 1 januari volgend jaar richten op jongeren van 12 tot 18 jaar, en ze krijgen daarvoor gemeentelijke subsidie. Jongeren die in plaats daarvan graag een jeugdhonk willen hebben, krijgen daarvoor geen subsidie. Die kunnen zich volgens de gemeente richten op de leeftijdsgroep van 18 tot 23 jaar. Wel kan er subsidie aangevraagd worden voor activiteiten.

Onvrede

Niet alle besturen zijn blij met de nieuwe regeling. Jongeren die een jeugdhonk willen verwachten dat ze niet rond kunnen komen zonder subsidie.
De gemeente gaat bekijken hoe vaak jeugdhonken open kunnen en wanneer er drank geschonken kan worden. Dit moet vastgelegd worden in een zogeheten paracommerciële verordening. Die regels worden nu vastgesteld en uitgezocht door de gemeente en dat kost meer tijd.
Als de regels duidelijk zijn kunnen de besturen hun keuze maken.

Gesprekken met jeugdsozen

De VVD in Het Hogeland heeft ondertussen vragen gesteld over de gang van zaken. De partij vraagt zich af waarom jeugdsozen zich niet gehoord voelen door de gemeente. De fractie heeft met diverse besturen gesproken over het nieuwe beleid en merkt dat er veel praktische bezwaren zijn.
De VVD wil graag weten van het college of ze ook met de jeugdsoosbesturen in gesprek gaan en hoe ze tegen de communicatie aankijkt.
Op 19 januari 2022 wordt het nieuwe jeugdsoosbeleid besproken in de gemeenteraad.