Veendammer vraagt meisje (9) om naaktfoto's; werk- en celstraf geëist

© Adam Przezdziek/Flickr (Creative Commons)
Een 33-jarige man uit Veendam heeft volgens justitie een negenjarig meisje via sociale media overgehaald tegen betaling naaktfoto's van zichzelf te sturen. Hij deed zich voor als een 19-jarige jongen. De verdachte ontkent.
De officier van justitie eist een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.
Het meisje werd in juli 2019 op TikTok door de 19-jarige 'Timmy Boy' aangesproken. De conversatie ging verder via Snapchat. Hij vroeg haar in ruil voor 2,50 euro naaktfoto's te sturen. Het meisje vertelde een vriendje over de rare kerel op internet. Het vriendje keek vervolgens mee met de chatgesprekken.

Luier met water

Tijdens een van de gesprekken vroeg de man het meisje om in een luier te plassen en die op een afgesproken plek neer te leggen. Samen met het vriendje legde ze een tas met een luier met water op de genoemde plek. De jongen vertelde dit verhaal aan zijn moeder, die contact opnam met de ouders van het meisje. Haar vader ging op onderzoek uit en achterhaalde beelden van camera's rond de plek waar de tas was neergelegd.

Camerabeelden

Op de beelden is te zien dat twee kinderen een tas droppen. Kort daarop stopt een zwarte auto, waaruit een man stapt die de tas meeneemt. De vader ging met de beelden naar de politie. Die wist de Veendammer op basis van het zichtbare kenteken van zijn auto auto te traceren. De man was eerder in beeld vanwege een zedenzaak, maar werd daar uiteindelijk niet voor vervolgd.

Onbetrouwbare beelden

De advocaat van de verdachte pleit voor vrijspraak. De camerabeelden zijn volgens haar onvoldoende beschreven. Ook zijn de beelden niet getoetst op betrouwbaarheid. Na deze woorden liep de vader van het meisje woedend de zittingszaal uit.
Volgens de advocaat kan de verdachte niet worden gelinkt aan de persoon op de beelden. Bovendien klopt de beschrijving van de kinderen niet met de werkelijkheid, zei ze.

Prepaid

Behalve camerabeelden heeft de vader van het meisje ook screenshots aangeleverd van app-gesprekken tussen Timmy Boy en zijn dochter. Maar volgens de advocate is nergens vastgesteld dat de Veendammer de man achter Timmy Boy is. Op zijn telefoon en computer zijn geen appgesprekken gevonden met het meisje. Volgens de officier van justitie bleef de man onherkenbaar doordat hij een prepaid-telefoon gebruikte.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.