Lichtjesroute Veendam en Wildervank verbindt: 'Ik heb in korte tijd 25 buren leren kennen'

De met lichtjes versierde Duintjerlaan in de wijk woellust
De met lichtjes versierde Duintjerlaan in de wijk woellust © Organisatie Lichtjesroute
In Veendam en Wildervank zijn ze helemaal klaar voor de feestdagen. Vrijwilligers, jong en oud, hebben hun buurt de afgelopen weken omgetoverd tot een sprookjeswereld met talloze lichtjes.
In de Duintjerlaan in de wijk Woellust zijn ze apetrots op het eindresultaat. Met een groot deel van de buurt hebben ze de vijver waar ze om heen wonen, versierd met duizenden lichtjes. Het evenement zorgt voor verbinding.

Iedereen doet mee

'Bijna iedereen doet mee', zegt Simone Riemersma die sinds een jaar in het nieuwbouwwijkje woont. 'Het is eigenlijk heel leuk. Ik heb in een heel korte tijd zo'n 25 buren leren kennen. Mensen die je anders niet zo snel spreekt.'
Vrijwilligers tijdens de voorbereidingen
Vrijwilligers tijdens de voorbereidingen © Organisatie Lichtjesroute
De lichtjesroute werd vorig jaar spontaan georganiseerd door Ramona Rengers, Ingrid Rengers en Tineke Alders. Al snel was duidelijk dat er dit jaar weer een editie moest komen.

'Mensen worden hier vrolijk van'

'Het geheim is dat de mensen hier vrolijk van worden, denk ik. In deze donkere dagen. En het is een verbintenis tussen de mensen zelf die dit nu doen', zegt Tineke Alders.
Iedereen mag meedoen aan de lichtjesroute. Bewoners die zich aan hebben gemeld bij de organisatie kunnen een klein prijsje winnen, maar het gaat vooral om de gezelligheid.
Zo ziet de lichtjesroute in Veendam er uit:
Veendam omgetoverd tot kerstdorp

Kaarsje voor het raam

Op 1 december wordt er een route op de website van de organisatie gepubliceerd, zodat iedereen kan zien welke straten en huizen meedoen.
'We hopen dat, als de route bekend is, de mensen die nog niks hebben ook lampjes of een kaarsje voor het raam zetten. Dat iedereen er aan mee gaat doen', aldus Alders.