Wel of niet trainen, en wanneer dan? 'Gekloot van de eerste orde' voor sportclubs

Veel voetbaltrainingen gaan de komende drie weken niet door
Veel voetbaltrainingen gaan de komende drie weken niet door © RTV Noord
Sportclubs in onze provincie zitten met de handen in het haar nu duidelijk wordt dat trainen doordeweeks schier onmogelijk is. Sinds de nieuwe coronamaatregelen moeten sportaccommodaties tussen 17.00 uur en 05.00 uur dicht zijn.
Diverse voetbalclubs in de provincie, zoals v.v. Gorecht, WVV en SC Loppersum hebben de trainingen voor de komende drie weken (deels) afgelast. WVV laat weten dat het 'onmogelijk is om alle trainingen af te werken voor 17.00 uur ’s middags. Daarom komen de trainingen op maandag tot en met vrijdag te vervallen.’
De overheid had direct mogen zeggen dat er niets meer mogelijk is
Sander Eisinga, SC Loppersum

's Ochtends trainen als statement

De jeugd van Gorecht traint in ieder geval niet totdat de KNVB met nadere richtlijnen komt. Zo is het op dit moment onzeker of de resterende speelrondes van dit kalenderjaar doorgaan. Bij Loppersum zijn trainingen in principe afgelast, maar is het voor teams die voor 17.00 uur kunnen trainen wél mogelijk. ‘We hebben een jeugdteam dat heeft aangegeven wel te willen trainen en die vrijheid hebben ze. Zolang het om 17.00 uur maar gedaan is, want we moeten ons aan de maatregelen houden’, zegt Sander Eisinga.
De voorzitter baalt wel na 'de zoveelste tegenslag voor de amateursport'. ‘Dit is gekloot van de eerste orde. De overheid had direct moeten zeggen dat niets meer mogelijk is qua sporten. Nu laten ze het nog in het midden en is het aan de KNVB om knopen door te hakken en mogen zij de competities afgelasten.’
Bij VV Omlandia wordt wel getraind, met een heleboel pas- en meetwerk. Zo is er een team dat twee keer in de week om 05.00 uur gaat trainen. 'We vinden het best wel krom dat we 's avonds niet meer na vijf uur met elkaar mogen trainen, maar wel om vijf uur in de ochtend. Dat we nu trainen is ook een soort statement geworden', aldus trainer Pieter Oosterhuis.

Duidelijkheid nodig

Bij Winsum, een club met duizend leden, hopen ze dat de KNVB zo snel mogelijk met duidelijkheid komt. ‘Wat ons betreft worden de competities stopgezet en gaan we na de winterstop verder. Dan spelen we langer door in mei en juni. Dan is het ook mooi weer en hebben we nog wedstrijden tegoed. Daar beleef je dan een hoop plezier en lol aan. De situatie van nu is niks’, zegt voorzitter Ben Breukelman.
De KNVB heeft de Tweede Kamer gevraagd om trainen na 17 uur te bespreken. 'Als er vanaf 17.00 uur niet buiten, in de frisse lucht en eventueel met de kleedkamers op slot, kan worden getraind, dan kan dit ook consequenties hebben voor het vervolg van de competities. Want vroeg of laat is het spelen van wedstrijden in het weekend niet meer verantwoord als hier niet voor kan worden getraind', aldus de voetbalbond, die deze week een besluit neemt over het al dan niet doorgaan van competitiewedstrijden.
Als alle activiteiten naar een ander tijdstip worden verplaatst, nemen de contacten niet af
Fedde Kuiper, VSV'74

'Verminder contacten'

Uiteraard hebben niet alleen voetbalclubs te maken met de maatregelen. Volleybalvereniging VSV'74 uit Vlagtwedde heeft besloten om alle trainingen en wedstrijden af te gelasten. ‘De visie van het bestuur is dat het kabinet de contacten wil verminderen, dus dan moeten wij ook niets gaan organiseren. Als alle activiteiten naar een ander tijdstip worden verplaatst, nemen de contacten niet af. Als iedereen zich aan de regels houdt is de kans groter dat we hier uitkomen. Maar ik snap de problemen bij voetbalclubs, want wij spelen onze wedstrijden altijd na 17.00 uur en dat is bij die clubs wel anders. Wat dat betreft is het een halfslachtige maatregel', vindt voorzitter Fedde Kuiper.

Trainen tot 16.50 uur

Judoschool Veendam heeft voor de komende drie weken een nieuw trainingsschema opgesteld, waarbij de trainingen om 16.50 uur stoppen ‘Wij vinden het belangrijk om voor onze leden een programma aan te bieden waarbij zij lekker kunnen blijven sporten. Uiteraard blijven wij ons houden aan de richtlijnen van het RIVM omtrent de aanwezigheid van publiek bij trainingen en wedstrijden.
Ouders zijn inmiddels gewend aan het puzzelen en worden er steeds makkelijker in
Linda Noordhoff, Zwemschool Linda

Puzzelen met het rooster

Linda Noordhoff van Zwemschool Linda in Wagenborgen heeft afgelopen weekend een puzzel van vier uur moeten leggen om tot een nieuw rooster te komen voor haar leerlingen. ‘Ik heb het hele rooster omgegooid zodat de lessen die na 17.00 uur stonden ingepland verschoven zijn naar vrijdagmiddag en zaterdagmiddag. De groepen zijn daardoor wel iets groter: dus in plaats van zes kinderen heb ik er nu af en toe acht. Maar we kunnen gewoon door en hoeven niet nog een keer dicht, daar ben ik blij om. En ouders zijn inmiddels al heel wat gewend met puzzelen en worden hier steeds makkelijker in. Ze passen zich ook wel aan. Ik hoop dat we in januari wel weer naar het normalere toe gaan', besluit Noordhoff.