Meisje zeven jaar lang misbruikt door haar opa

Een teddbyeer
Een teddbyeer © Pixabay/Creative Commons
Een 75-jarige man uit Muntendam hangt voor seksueel misbruik van zijn kleindochter een gevangenisstraf van 3,5 jaar boven het hoofd. Volgens de officier van justitie werd het kind vanaf haar elfde jaar zeven jaar lang misbruikt.
De zaak openbaarde zich tijdens de psychische behandeling van het meisje. Haar behandelaar kwam in 2019 er met moeite achter dat de inmiddels achttienjarige vrouw door haar opa was misbruikt.

'Denk aan je oma'

Ze schreef haar opa een brief waarin ze hem smeekte om open te zijn over het misbruik. Ze kreeg een brief terug: 'Spaar mij een beetje. Denk aan je oma.' De man stapte maanden later alsnog zelf naar het politiebureau. De man bekende grotendeels het misbruik.
De officier van justitie vond het vooral ernstig dat het meisje is misbruikt door iemand die op haar paste en die zij vertrouwde. Ze nam het de verdachte bovendien kwalijk dat hij het meisje hiervoor heeft betaald. De impact van dit misbruik is hier pijnlijk aan het licht gekomen, zei de aanklaagster.

Worstelt er al jaren mee

Het slachtoffer heeft langdurige psychische behandeling nodig. Ze ziet geen toekomst meer voor zichzelf en worstelt hier al jaren mee, zei de officier van justitie.
De verdachte heeft zelf ook de gevolgen aan den lijve ondervonden. Zijn familie heeft hem verstoten en zijn huwelijk is op de klippen gelopen. 'Ik ben een eenzame oude man', huilde de man op zitting. Ook hij heeft voor hulp aangeklopt en die ook gekregen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.