Opnieuw ondernemer in onzekerheid door Grote Markt-plannen: 'Zorgt voor dubbele schade'

News Café-eigenaar Marcel Schlaman vreest de nieuwe plannen voor de Grote Markt
News Café-eigenaar Marcel Schlaman vreest de nieuwe plannen voor de Grote Markt © Robert Pastoor/Gemeente Groningen/Beeldbewerking RTV Noord
De Grote Markt gaat volgend jaar voor miljoenen op de schop. Het moet daarmee aantrekkelijker worden voor mensen die naar de stad komen. Ondertussen hebben ondernemers op en rondom het plein steeds meer moeite met de plannen. News Café-eigenaar Marcel Schlaman is niet te spreken over de gevolgen voor zijn onderneming: 'Er gaat ruim 60 vierkante meter van mijn terras verloren.'
Schlaman is niet de eerste ondernemer die te maken krijgt met de nadelige gevolgen van de miljoenenaanpak van de Grote Markt. Eerder lieten de eigenaar van de poffertjeskraam en de bloemist al weten dat ze moeten verplaatsen. Veel meer dan dat weten ze ook niet.
De gemeente wil de sinds jaar en dag bekende poffertjeskraam niet weer terugzien in de huidige vorm. Dat zorgt voor veel onbegrip bij de eigenaar. Tegenover het pand van de voormalige V&D staat al jaren een bloemist, ook die kraam moet verkassen en levert onzekerheid op voor de eigenaar. De gemeente is daarnaast met drie andere ondernemers in gesprek.
In dit interview vertelt de News Café-eigenaar wat hij van de plannen vindt:
Café-eigenaar ziet terras inkrimpen door Grote Markt-plannen
De eigenaar van het News Café is niet tegen de plannen voor de Grote Markt. 'Verandering is goed', zegt hij, maar twijfels heeft hij wel. Hij vraagt zich namelijk af of er voldoende oog is voor de belangen van ondernemers en in dit geval dus ook voor zijn belangen.
'Ik vecht voor mijn onderneming en voor mijn bedrijfsbelangen. Ik weet gewoon zeker dat we hier met elkaar tot een goede oplossing hadden kunnen komen. Ik heb hier geen illegaal en veel te groot terras, wij hebben ook altijd geïnvesteerd in de kwaliteit van ons terras.'
Ik houd straks twaalf maanden per jaar een schaduwterras over
Marcel Schlaman - eigenaar News Café

Geen zon

Met de plannen voor de Grote Markt zal het Waagplein, waar het News Café een deel van het terras heeft uitgestald, ook worden aangepakt. In de plannen is te zien dat de gemeente een watertafereel wil creëren met daaromheen zitplekken en een boom. Die plek komt deels op het huidige terras van Schlaman, ook nog eens op het meest zonnige gedeelte.
Het terras aan de voorkant van het News Café in de stad Groningen
Het terras aan de voorkant van het News Café in de stad Groningen © ANP
'Wat ik hier dus straks overhoud is twaalf maanden per jaar een honderd procent schaduwterras', zegt de ondernemer. 'De bezetting op de zonnige kant van het terras is ontzettend belangrijk: dat zijn namelijk de eerste plekken waar mensen gaan zitten en daarmee vult ook de rest van het terras zich makkelijker. Het gaat dus niet alleen om het verlies van de vierkante meters, het is ook de plek van de vierkante meters. Het gaat nu voor dubbele schade zorgen.'
Ik kan wél bezwaar aantekenen tegen verandering van mijn terrasvergunning
Marcel Schlaman - eigenaar News Café

Terras opsplitsen of juridische stappen

Het plan kan volgens de horecaondernemer in de huidige vorm niet door de beugel. Hij is wel bereid aanpassingen te doen aan zijn terras, maar de gesprekken daarover met de gemeente lopen nog. Schlaman geeft aan dat een deel van zijn terras ook langs de achterzijde van het Stadhuis geplaatst kan worden. Op die manier krijgt de gemeente alsnog een deel van het plein terug en houdt het News Café een terras op het Waagplein dat in de zon ligt. Als de plannen niet veranderen, legt de restauranteigenaar zich er niet bij neer.
'Ik kan geen bezwaar tegen het plan aantekenen, maar wel tegen de verandering van mijn terrasvergunning en dat zal ik zeker gaan doen. Dat is het juridische instrument dat ik als ondernemer heb. Indien nodig, hè', waarmee Schlaman aangeeft dat hij nog altijd de hoopt op een betere oplossing. Mocht dat niet gebeuren dan zal hij dus bij de rechter gaan aankloppen.
Ik zit hier 25 jaar en ben hier de pionier
Marcel Schlaman - eigenaar News Café

Waagplein

De horecaman had ook wel iets meer krediet verwacht van de gemeente Groningen. Het News Café was vanaf de oplevering van het Waagstraatcomplex in 1996 één van de eerste ondernemers die zich vestigde aan het vernieuwde Waagplein. 'Feit is dat de gemeente 25 jaar lang niets aan het Waagplein heeft gedaan', zegt hij met overtuiging.
'Ik zit hier 25 jaar en ben hier de pionier. Wij waren het eerste bedrijf in dit complex dat open ging, we waren de vooruitgeschoven troepen om het Waagstraatcomplex tot een succes te maken. Dat het plein in al die jaren een levendig plein is geworden is dankzij de ondernemers die hier zitten en niét dankzij de gemeente Groningen.'

Reactie gemeente

De gemeente Groningen bevestigt dat de nieuwe plannen gevolgen hebben voor de grootte van het terras van Schlaman. Toch lijkt de gemeente niet af te wijken van haar plan. 'News Café heeft nu verreweg het grootste terras en houdt dat in de toekomst ook', laat een collegewoordvoerder desgevraagd weten.
'We kunnen van het Waagplein geen fijne verblijfsplek maken voor iets anders dan enkel terras, als we alle terrasruimte willen behouden.' Zonder het creëren van ruimte kunnen de plannen volgens de gemeente niet doorgaan op het plein.