Omikron-variant nog niet in Groningen gevonden

Viroloog Bert Niesters in zijn laboratorium
Viroloog Bert Niesters in zijn laboratorium © Eva Hulscher/RTV Noord
De omikron-variant van het coronavirus is in Groningen nog niet aangetroffen. Dat vertelt UMCG-viroloog Bert Niesters desgevraagd.
In zijn laboratorium onderzoeken medewerkers de bouwstenen van het erfelijk materiaal van het coronavirus. Door dit sequencen kunnen ze zien of het virus verandert. Hiervoor gebruikt het lab positieve tests van de GGD en van ziekenhuismedewerkers.
'We deden dit één keer per week, we gaan nu waarschijnlijk naar twee keer', vertelt Niesters. Daarnaast heeft het lab nog een simpelere methode ter beschikking, namelijk een variant op de bekende PCR-test. Met deze zogenaamde multiplex-techniek kan in één slijmmonster de betreffende variant worden aangetoond.
Het is de bedoeling ook dit onderzoek enkele keren per week in te zetten. 'Maar op dit moment is omikron nog niet gevonden.'

Nog veel onbekend

In Nederland zijn nu veertien besmettingen met omikron vastgesteld; in de Europese Unie zijn volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC 33 gevallen bekend. Al die mensen zijn onlangs in Afrika geweest.
Tot nu toe is nog niemand in de EU ernstig ziek geworden van de variant en voor zover bekend is er niemand overleden. De positief geteste mensen hebben milde klachten. Volgens het RIVM lijkt het erop dat de variant zich snel verspreidt; sneller dan andere varianten zoals bijvoorbeeld de delta-variant.
Maar of de nieuwe mutatie ook ziekmakender is, moet nog worden uitgezocht. Vooralsnog is ook niet duidelijk wat het effect van de bestaande vaccins is op omikron.